Kiinnostaisiko kasvattaa omat herkut itse omavaraisesti ja lähituotantona? Ei ole mitään palkitsevampaa kuin upottaa sormet multaan, antaa uudelle kasvulle mahdollisuus ja istuskella kesän aikana huumaavassa yrttien tuoksussa viljelmän äärellä.

Keravan kartanon 60 laatikon yhteisöviljelmä kutsuu sinua. Viime kesänä kasvatettiin mm. yrttejä, salaatteja, juureksia, papuja ja herneitä 🌱 Tässä tarkempaa tietoa, mistä on kyse:

Yhteisöviljely on kaupunkilaisille avointa toimintaa, johon kuka tahansa voi osallistua. Sen lisäksi yhteisöviljelmä toimii yhteistyössä Green Care-toiminnan, koululaisryhmien sekä päärakennuksen kahvilan/ravintolan kanssa. Nämä toiminnot tukevat viljelmän toimintaa, joko sitä hoitamalla tai ostamalla satoa.

Osallistumiseen luodaan kaksi eri tasoa eri hinnoin. Mitä enemmän vastuuta kantaa, sitä vähemmän osallistumisestaan maksaa. Osallistuja voi valita osallistuuko hän viljelmän hoitotöihin sovitun tuntimäärän verran vai onko osallistuminen sellaista, että viljelmällä tulee ehkä kesän aikana käytyä, mutta vakituista hoitovastuuta ei voi ottaa.

Jokaiselle viljelyn hoitoon osallistuvalle sovitaan omat vastuuviikot (esimerkiksi 1 viikko/kuukausi tai 2 viikkoa / joka toinen kuukausi). Vastuuviikot toteutetaan vähintään pareittain, riippuen yhteisön lopullisesta jäsenmäärästä. Vastuuviikolle kuuluu kastelu, kitkentä, lannoitus, katteen leikkaus ja laittaminen, tuhoeläinten tarkastaminen ja sadon jakaminen. Mikäli kartanolle saadaan kesätyöntekijöitä, kastelua voi vastuuttaa myös heille.

Viljelmän vastuutiimiksi etsitään kolmesta viiteen henkilöä, jotka suunnittelevat siemen- ja taimitilauksen ja tarkentavat viljelyn osallistumisohjeet sekä osallistuvat viljelmän hoitotyöhön. Ilmoittaudu Annalle anna.evila@jalotus.fi. Myös hoitovastuusteen tai sadon ostajaksi haluavat voivat ilmoittautua samaan osoitteeseen.

Viljelykurssitusta järjestetään Jaana Saarasteen vetämien Keravan opiston kursseilla www.opisto.kerava.fi/ilmoittautuminen. Kurssit järjestetään maalis-huhtikuussa. Jaana auttaa myös yhteisöviljelmän toteuttamisessa. Yhteisöviljelyyn voi osallistua kurssit käymällä tai ilman kurssitusta.

Viljelytoiminnan kevään ja kesän aikataulusuunnitelma:

  • Helmikuu: vastuutiimin rekrytointi ja yhteisviljelyn ohjeiden tarkentaminen yhdessä & osallistujarekrytointi alkaa, kun vastuutiimi on olemassa
  • Maaliskuu: siemen ja taimitilausten suunnitelma valmis
  • Maalis-huhtikuu: Jaana Sarasteen lava- ja parvekeviljely, sekä kasvihuoneviljelykurssit, Risto Poijärven kompostointikurssi
  • Toukokuu: Avoin puutarhapäivä kartanolla 4.5. & viljelmän valmistelutalkoot ja viljelyn aloittaminen
  • Kesäkuu ja heinäkuu: viljelyä ja sadonkorjuuta
    Heinäkuu: Viljelmäpiknik
  • Elokuu-syyskuu: viljelyä ja sadonkorjuuta
    Syyskuu: sadonkorjuujuhlat