Elokuussa alkanutta kaikille avointa ikkunankunnostustyöpajaa jatketaan ainakin syyskuun torstaisin klo 14-20. Ikkunapajaa pidetään Keravan kartanon navetan erillisessä ulkorakennuksessa.

Puitteita eri työvaiheissa

Avoimen ikkunapajan tarkoitus on ylläpitää ja siirtää perinteisten käsityötaitojen osaamista kaikille aiheesta kiinnostuneille. Ikkunan perushuolto on vielä muutama sukupolvi sitten ollut jokaisen omakotiasujan perustaito – jokainen riittävän kärsivällinen tyyppi voi sen tänäkin päivänä oppia. Työtapoja on yhtä monia kuin tekijöitä, jonka vuoksi omien perinteisten työtapojen ja -välineistön esittely pajassa on suotavaa. Ikkunapajassa pyritään antamaan osallistujille riittävät tiedot ja taidot kunnostaa oman vanhan talon tai mökin ikkunoita itsenäisesti kurssin jälkeen.

Jalotus-kollektiivin Pia ja Johanna työn touhussa

Työpaja on tähän mennessä kerännyt kirjavan joukon kiinnostuneita ja onkin ilo huomata, miten käsityötaidot kiinnostavat sukupuolesta tai sukupolvesta riippumatta. Ikkunapajasta on kuoriutunut avoin ja rento kohtaamispaikka hyvin eri-ikäisten ja eri elämäntilanteessa olevien ihmisten välillä, jotka eivät välttämättä muissa tilanteissa tulisi kohdanneeksi.

Pajassa korjaamme ja huollamme navetan puuikkunoita perinteisin menetelmin. Harjoittelemme itse ikkunakitin valmistamista liitujauhosta ja vernissasta ja kurssilaisilla on mahdollista kokeilla myös erilaisten lasien leikkaamista.

Vanhojen kittien ja maalien poistaminen tuo toivottua meditatiivista vaihtelua etenkin tyypeille jotka tekevät leipätyökseen ajatustyötä. Ikkunaa kunnostaessa on helppo keskittää ajatukset vain tekemiseen muiden asioiden väistyessä mielestä. Ikkunapajalla on ainutlaatuinen mahdollisuus jättää oma kädenjälkensä navetan historiaan ja edesauttaa vanhan rakennuksen säilymistä konkreettisesti.

 

Jenna Seppänen, ikkunapajaohjaaja

Tässä linkki kaikille avoimen ikkunankorjauspajan Facebook-tapahtumaan.
Lataa museoviraston korjauskortti, ikkunoiden korjaus tästä

Hannun ensikittaukset

Pellavaöljykäsitelty ja harmaantunut puite