Kuka olet ja mitä kuuluu?

Olen Anna Evilä, Jalotuksen perustaja ja luova päällikkö. Kiva fiilis! Käynnistämme kaikkea uutta ja inspiroivaa syksyllä kestävän elämän edistämiseksi ja sitä ennen on vuorossa lomailua.

Mitä teet Jalotuksella?

Työskentelen Jalotuksen Maailmanjalotus-hankkeessa ja toimin kehittäjäliiderinä.

Miten ja milloin päädyit Jalotukselle?

Päätin olla lannistumatta ilmasto- ja ympäristöongelmista ja tehdä osani elämäntavan kohtuullistamiseksi yhdessä huipputyyppien kanssa. Perustimme Jalotuksen 2018 lopulla ja siitä asti olen ollut mukana.

Miksi toimit Jalotuksella?

Meillä on yhteiskuntana kaikki tarvittava tieto ja taito muuttaa elämäntapamme ekologisesti kestäväksi. Sellaiseksi, että luonnonvarat riittävät ja luonto ei saastu yhtään tämän enempää. Olemme ajautuneet ymmärtämättömyyttämme nykyiseen vallalla olevaan elämäntyyliin, mutta tällä hetkellä tiedämme jo paremmin. Näin ei voi jatkua. Toimin Jalotuksella, jotta voimme nopeuttaa tietojen, taitojen ja tapojen käyttöönottoa konkreettisesti jokaisen arjessa.

Mitä kestävä elämä merkitsee sinulle?

Kestävä elämä on tapojen uudelleen kirjoittamista ympäristö huomioiden. Kestävä elämä on sen ymmärtämistä, että planeettamme ei kestä elinkelpoisena, jos jatkamme luonnonvarojen rajatonta käyttöä ja ympäristön elinkelvottomaksi muuttamista. Kestävä elämä on kulutuksen kohtuullistamista. Se ei tarkoita sitä, että jokainen meistä lopettaisi ostamisen. Kestävä elämä on jokaiselle erilainen, sillä vaihtoehtoja vähentää omaa negatiivista ilmasto- ja luontovaikutustaan on monia.

Kerro viisi vinkkiä kestävämpään elämään:

1. Ostan uutta vain, jos samaa tuotetta ei ole tarjolla kierrätettynä tai lainattavana. Ostaessani uutta valitsen aina, kuin vaan on mahdollista, luonnomateriaaleista tehdyn, ympäristömerkityn, myrkyttömän tuotteen, josta pidän vuosienkin päästä. Usein tämä tarkoittaa laadukasta ja kalliimpaa vaihtoehtoa, joten valinnat on tehtävä harkiten.

2. Hankin käytetyn biokaasuauton. Biokaasu on vertailujeni mukaan kiistatta ympäristöystävällisin polttonainevaihtoehto. Tankkausasemiakin löytyy riittävästi.

3. Ajan omakotitaloni nurmikon harvoin (tällä hetkellä nurtsini on itseasiassa muuttunut niityksi, vähän useammin voisi ajaa). Haluan muokata pihastani monimuotoisen sen sijaan, että ylläpidän laajaa, eläinlajeille köyhää, nurmikenttää.

4. Kotini turhista neliöistä on tehty yksiö, jota alivuokraan. En tarvitse isoa asuinalaa ja lähinaapuri on myös yhteisöllisesti kiva juttu.

5. Ostan vain luonnonkosmetiikkaa ja -pesuaineita. Niitä onkin ilahduttavan paljon tarjolla. Koen, että kemikaalittomuus tukee myös terveyttä ainakin pitkässä juoksussa, ja tiedän, ettei vedenpuhdistuslaitoksemme pysty puhdistamaan harmaita vesiämme täydellisesti.

Biokaasu on varteenotettava vaihtoehto myös ajoneuvojen polttoaineena.