Kuka olet ja mitä kuuluu?

Olen Pekka Koivukunnas, ammatti-innovaattori. Työskentelen suuressa suunnittelutoimistossa tuotekehityshankkeissa. Vapaa-aikanani edistän biohiilen joukkoistettua valmistusta ja sitä kautta ilmastonmuutoksen hillintää, osana maailmanlaajuista avointa innovaatiohanketta. Sain juuri valmiiksi ensimmäisen tuotantosarjan uutta biohiiltä tuottavia Kaskinuotiota. Nyt keskityn sen tunnetuksi tekemiseen. Minulla on myös oma yritys, Innovaatiopalvelu Koivukunnas Oy, joka suunnittelee ja valmistaa laitteita biohiilen valmistamiseen www.innovaatiopalvelu.fi .

Mitä teet Jalotuksella?

Jalotuksella osallistun biohiilen valmistukseen sivuvirtabiomassasta. Avoimissa hiiletystapahtumissa opastamme ihmisiä biohiilen valmistukseen ja käyttöön. Uuden innovaatiotiimin jäsenenä osallistun uusien biohiilituotteiden kehittämiseen. Osallistun myös moneen muuhun vapaaehtoistoimintaan talkoissa ja tapahtumissa.

Miten ja milloin päädyit Jalotukselle?

Kiinnostuin Jalotuksesta paikallislehden jutun perusteella ja kävin Jalotuksen avajaistapahtumassa (2018?). Siellä esiteltiin mm. vanhojen [navetan] ikkunoiden kunnostamista. Osallistuin syksyn mittaan vapaaehtoisena navetan ikkunoiden kunnostukseen, koska halusin oppia uuden taidon. Samalla tutustuin mukaviin ihmisiin ja aloin tehdä muitakin vapaaehtoistöitä Jalotuksella. Vähitellen Jalotuksesta muodostui biohiilitoimintani tukikohta ja nyt kehitämme asiaa yhdessä.

Miksi toimit Jalotuksella?

Jalotuksen arvot ja tavoitteet ovat samat kuin minulla henkilökohtaisesti. Siksi haluan toimia Jalotuksella. Uskon, että yhdessä saamme aikaan parempia tuloksia. Ja on se työntekokin hauskempaa porukassa kuin yksin.

Mitä kestävä elämä merkitsee sinulle?

Kestävä elämä on haastava tavoite, jota tuskin tulen saavuttamaan. Teen kuitenkin muutoksia elämäntavoissani, jotta päästöni vähenisivät. Pyrin kompensoimaan hiilipäästöni biohiilen avulla. Olen jo tehnyt lukuisia muutoksia asumisen, liikkumisen, ravinnon ja kulutuksen suhteen, vain huomatakseni, että ne eivät vielä riitä. Yksi konkreettinen esimerkki: olen luopumassa sähkö- ja polttomoottorikäyttöisistä työkaluista sitä mukaa kun ne rikkoutuvat. Olen ostanut kirpputoreilta vanhoja käsityökaluja ja opetellut käyttämään niitä. Viime kesänä rakensin varastokatoksen (3x9m) kierrätysmateriaaleista täysin ilman sähkö- tai polttomoottorityökaluja. Hyvin onnistui!

Kerro viisi vinkkiä kestävämpään elämään:

Minun viisi – ei, vaan kuusi – vinkkiäni:

1.) Luovun sähkökoneiden ja etenkin polttomoottorikoneiden käytöstä ja palaan käsikäyttöisiin työkaluihin.

2.) Kompensoin hiilipäästöni (jäännöspäästöt) tekemällä biohiiltä itse.

3.) Muutan pihani pörriäisiä suosivaksi.

4.) Liityn mukaan kestävää elämää edistävään yhteisöön.

5.) Tarkastelen kaikkia päivittäisiä valintojasi; onko valinta kestävä ja olisiko joku kestävämpi vaihtoehto olemassa?

6.) Vähennän muovin käyttöä. Korvaan muoviesineet muilla materiaaleilla.