Mistä kaikki alkoi? Mikä on Jalotus?

kirjoittanut: Anna Evilä, perustaja, 12/2018

Ilmastonmuutos ja luonnon saastuminen ahdistavat. Minua ne ovat ahdistaneet 90-luvulta. Parikymppisenä ahdistus oli niin suuri, että vaihdoin ympäristöteknologian insinööriopinnot toisiin. Oppikirjoina olleet Maailman tila -kirjat kertoivat koruttomasti tulevaisuudesta, jota kohti kuljimme. Se oli liikaa herkälle mielelle.

Mielessäni pyöri, mitä minä voisin tehdä? Enkö mitään, koska meidät pelastavat vain isojen maiden päätökset, ankara lainsäädäntö ja tekniset ratkaisut? Epätoivo halvaannutti. Jäisinkö odottamaan, että se joku hoitaa isossa mittakaavassa kaiken kuntoon? Mutta miten se joku motivoituu riittävästi, jos emme osoita tarpeeksi voimakkaasti, että välitämme siitä, mitä luonnolle tapahtuu?

Voimaannuin myöhemmin ajatuksesta, että voin aina tehdä oman osani.  Sen kokoisen teon, johon pystyn. Elämäntapamme muuttuvat vain, jos muutamme niitä.

On ollut raskasta havahtua siihen, että elämäntapani kuluttavat luontoa yli sen kantokyvyn. Onneksi voin tänä päivänä valita luonnon kannalta paremman tavan elää. Tiedot ja ymmärrys ovat lisääntyneet. Elämäntapamuutoksen toteuttaminen olisi helpompaa, jos ekologiset vaihtoehdot olisivat helposti saatavilla,  ja jos ne olisivat aina yhtä vetovoimaisia kuin valtavirran tarjoamat vaihtoehdot.

Tällaisen ajatusketjun tuloksena syntyi ajatus arjen kiertotalouskeskuksesta. Ajatuksena oli koota resurssiviisaan arjen ratkaisut ja opit saman paikkaan helposti saataville. Tämän vision rohkaistuin kertomaan jakamistalouden seminaarissa vuonna 2017 Sitran Kestävä arki -avainalueen edustajalle ja päätimme kokeilla uutta ratkaisumallia. Perustimme Keravan kaupungin ja Sitran yhteistyönä arjen kiertotalouskeskuksen Keravan kartanolle. Nyt vuonna 2018 Jalotuksen matkaa on takana reilu puoli vuotta. Olemme alussa, mutta suunta on selvä.

Jalotuksessa haluamme mahdollistaa sen, että ihmiset voivat tehdä jotain vähentääkseen jokapäiväisen arkensa aiheuttamia negatiivisia ympäristövaikutuksia. Muuttua passiivisista kuluttajista aktiivisiksi kansalaisiksi. Yhdessä haluamme osoittaa markkinoille, että haluamme kertakäyttöisten tavaroiden ja halpatuotannon sijaan kestäviä ja eettisiä vaihtoehtoja. Haluamme oppia taas korjaamaan ja huoltamaan uuden ostamisen sijasta. Haluamme tottua korjauttamaan, lainaamaan, vaihtamaan ja omistamaan yhdessä yksin omistamisen sijaan. Haluamme parantaa luontosuhdettamme ja kasvattaa osan ruuastamme itse. Haluamme ostaa laadukasta, luonnonmukaista ja kierrätysmateriaaleista tehtyä sekä samalla välttää hukan, jätteen ja hävikin syntymistä.

Tätä kaikkea meille ei ole vielä tarjolla automarketeissa. Tätä muutosta odottaessa voimme auttaa toisiamme oppimaan yhdessä kestävän elämän taitoja, jotka olivat edeltäville sukupolvillemme itsestäänselvyyksiä. Taitojen opettamista varten olemme koonneet Jalotus-kollektiivin. Kollektiiviin kuuluvat Jalotuksessa toimivat yrittäjät, vapaaehtoiset ja yhdistyksen vastuuhenkilöt. Kollektiivi järjestää kursseja ja tapahtumia sekä myy ekologisia tuotteita ja palveluja.

Jalotus on keksimämme uusiosana. Kierrätys on recyclingia ja jalotus on upcyclingia. Kierrätyksessä raaka-aine jatkaa elämäänsä samana tai vähempiarvoisena tuotteena, kun  jalottamisessa raaka-aine, idea tai uudelleen muokattu tarvike jatkaa elämäänsä arvokkaampana kuin se alun perin oli. Toivomme, että niin tapahtuu myös yhteisömme ihmisten ja asiakkaiden elämäntavoille.

Jalotuksessa on parasta se, että meillä aikakautemme isoin mörkö ei paina mieltä, eikä ota valtaa keskusteluissa, vaan voimme toimia aktiivisesti sen voittamiseksi. Sellaiset ihmiset, jotka näin haluavat tehdä, ovat oman kokemukseni mukaan myös hiton kivaa ja kovaa sakkia.

Aion itse aloittaa kokeilemalla, miten ilman omaa autoa pärjää ja minkälainen perusvaatekerta riittää, jos käyttää vaatelainaamoa. Haluan myös oppia tekemään itse luonnonmukaisia pesuaineita ja siivousaineita sekä testata, miten ne toimivat. Testaan myös sen, miten tällaisen viljelytaidottoman taidot kehittyvät yhteisöviljelijänä vastuuviljelijän opissa. Haluan elää luonnon kanssa tasapainossa. Tapoja ja tottumuksia yksi kerrallaan muuttaen. Se tekee minut onnelliseksi.

terveisin, Anna

anna.evila@jalotus.fi