Kiertotalous on saanut nopeasti nostetta viime vuosina sekä Suomessa että maailmalla. Vaikka sana muistuttaa kierrätystä, kiertotalous merkitsee paljon enemmän: uudenlaista tapaa ajatella ja toimia niin yksilöiden, yhteisöjen, yritysten kuin yhteiskuntienkin tasolla.

Kiertotalousajattelu lähtee ymmärryksestä, että planeettamme luonnonvarat ovat rajalliset. Myös maapallon ekosysteemin kestokyvyn rajat ovat tulossa vastaan, mistä tunnetuin esimerkki on ilmastonmuutos.

Hyvinvointia – hyvää elämää – voimme luoda myös kestävästi. Kierrätys on ollut ensimmäinen vaihe kiertotalousajattelun kehittymisessä: jätteemme ovat luonnonvaroja, joita ei kannata hävittää polttamalla tai mädättää kaatopaikalla. Kierrätys palauttaa ne uusien tuotteiden raaka-aineiksi, mikä on tärkeä osa kiertotaloutta.

Kierrätystä tehokkaampi tapa tuottaa kestävää hyvinvointia on resurssien, kuten tavaroiden ja tilojen jakaminen. Länsimaissa yhä useampi on havahtumassa siihen, että kodin tavarapaljous alkaa jo haitata elämänlaatua. Kiertotaloudessa kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi: erilaiset jakamis-, lainaus- ja vuokrauspalvelut toimivat hyvin silloin, kun tarve on väliaikainen tai satunnainen. Esimerkiksi lastenvaatteita ja -tarvikkeita voi jo hankkia liisauspalveluna ja käyttää juuri sen aikaa, kun tarve on ajankohtainen. Autojen yhteiskäyttöpalvelut ja liikenteen palvelullistaminen laajemminkin kiinnostavat monia yrityksiä.

Tuotteiden suunnittelu ja valmistaminen pitkäikäiseksi ja korjattavaksi, päivitettäväksi ja muunneltavaksi on kiertotalouden seuraava vaihe. Tällöin yritysten liikevaihto ei perustu jatkuvaan halpuuttamiseen ja tavaramyynnin maksimointiin. Suomen Itsenäisyyden Juhlarahasto Sitra esittelee viisi erilaista liiketoimintamallia, joilla yritykset voivat tehdä voittoa kiertotaloudessa, sekä sata suomalaisyritystä, jotka toimivat jo näin.

Kyllä, tämä on valtava muutos, joka nykyihmisen silmissä saattaa vaikuttaa epäuskottavalta, suorastaan mahdottomalta. Elämme kuitenkin ihmiskunnan tarinassa vain yhtä ajanjaksoa, joka jää maailmankuvineen ja elämäntapoineen historiaan aivan samalla tavoin, kuin antiikin Rooma, Euroopan keskiaika tai vanha suomalainen maatalousyhteiskunta tonttuineen ja torpparilaitoksineen.

Jalotus-yhteisössä voit olla mukana ottamassa ensimmäisiä askelia uuteen kiertotalousajatteluun. Yhdessä tekeminen on nykytutkimuksen mukaan yksi parhaista tavoista sekä uuden oppimiseen että oman hyvinvoinnin parantamiseen.

 

Kirjoittaja on keravalainen kiertotalouden parissa töitä tekevä yksityinen henkilö, joka on innostunut Jalotuksen toiminnasta