Vierailimme Jalotuksen porukan kanssa Kouvolassa Kettumäen kansanpuistossa lokakuisena torstaina. Kettumäen perustaja ja yhdistyksen puheenjohtaja Tanja Kukkola esitteli meille aluetta, sen historiaa, toimintaa ja tulevaisuuden suunnitelmia.

Vierailu liittyi Ympäristöministeriön rahoittaman ravinnekierrätyshankkeemme verkostoitumistavoitteeseen. Ravinnekierrätyshankkeessamme rakennamme koti- ja mökkikäyttöön soveltuvia hulevesien käsittely, kompostointi, ruuan viljely -ratkaisuja ja parannamme pölyttäjien elinolosuhteita.

Toimintaa pyörittää Kettumäen kansanpuisto ry, jonka tarkoituksena on ylläpitää lakkautetun Kuusankosken Työväenasuntomuseon rakennuksia ja edistää alueen monipuolista käyttöä toimintaympäristön ehdoilla. Kettumäellä onkin kävijöitä sekä toimintaa ympäri vuoden ja etenkin talvisaikaan.


Toiminnastaan yhdistys kertoo sivuillaan seuraavaa: 

“Kesällä alueella toimii kahvila ja kotieläinpiha. Lisäksi alueella järjestetään kursseja/työpajoja järviruokoon, perinnerakentamiseen ja käsitöihin liittyen. Yhdistys järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa erilaisia tapahtumia ympäri vuoden Kettumäen kansanpuistossa.

Kouluaikoina aluetta käyttävät enimmäkseen Kouvolan kaupungin varhaiskasvatus ja perusopetus. Arkipäivisin alueella toimii Killingin päiväkodin luontoeskari. Lisäksi Kouvolan kaupungin varhaiskasvatus järjestää toimintaa Kettumäellä. Koululaisryhmät ovat hyödyntäneet aluetta mm. kotieläimiin tutustuessa sekä järjestämällä valinnaisen Taikametsä-kurssin.”

Kettumäen kansanpuiston perustaminen 

“Kettumäen kansanpuisto ry sai alkunsa huolesta lakkautetun Kuusankosken Työväenasuntomuseon rakennusten tulevaisuudesta. Kouvolan kaupunginhallitus päätti syyskuussa 2015 useista kymmenistä myytävistä/purettavista rakennuksista ja myös Työväenasuntomuseon rakennukset olivat tällä listalla. Päätöksen mukaan rakennuksista pyrittiin pääsemään eroon vuoden aikana joko myymällä tai purkamalla.

Joukko aktiivisia ihmisiä pyysi kaupunkia lahjoittamaan rakennukset perustettavalle yhdistykselle. Tammikuussa 2016 Kouvolan kaupunginhallitus päätti lahjoittaa ent. Kuusankosken Työväenasuntomuseon rakennukset perustettavalle yhdistykselle. Yhdistys perustettiin 26.1.2016 ja sen nimeksi tuli Kettumäen kansanpuisto ry.”Seuraavassa kuusihenkisen vierailuporukkamme mietteitä:

“Kettumäki on jälleen yksi hieno aloite siitä, minkälaista inspiroivaa, vanhaa säilyttävää ja ekologista elämää tukevaa toimintaa voidaan saada aikaan, kun annetaan tiloja käyttöön ja toiminta-alue aktiivisille ihmisille. Kettumäen aktiivit ovat myös esimerkillisen hienosti saaneet haettua juuri oikeanlaisia hankerahoituksia toiveidensa toteuttamiseen”, miettii Jalotus ry:n puheenjohtaja Anna Evilä.


“Olin jo etukäteen fiiliksissä ruokokattoisesta kodasta ja koko ruokomallimiljööstä, ja oli inspiroivaa nähdä alue livenä. Järviruoko on monipuolinen ja kestävä ekorakennusmateriaali, ja ihan uskomatonta että järviruokokatto kestää 50-70 vuotta, se on katolle kova ikä. Ruoko materiaalina on lähtökohtaisestikin kiertotalouden näkökulmasta loistava, sillä se rehevöittää järviä ja sen pois keräämisellä on positiivisia vaikutuksia vesistön tilaan.”


”Kettumäen kota-alueeseen pääsimme tutustumaan varaamalla paikan etukäteen, mutta muuten paikka on avoinna ja maksuton vierailla. Olisihan se mahtavaa saada savi- ja ruokorakentamista jotenkin esille myös kartanon alueelle, oli kyllä inspiroiva retkipäivä, “ kertoo puolestaan Jalotuksen hallituksen jäsen Johanna Rautkoski, joka on erityisesti kiinnostunut luonnonmukaisesta rakentamisesta ja sen mahdollisuuksista.


Ravinnekierrätyshankkeemme puutarhuri Marju Kortemäki summaa vierailun mieleenpainuvimmat asiat näin: “Innostuin erilaisista permakulttuuriin liittyvistä asioista, kuten muotopuutarha puineen ja pensaineen kohopenkissä. Kohopenkeissä oli käytetty mm. lampaanpehkua, haravointijätettä ja järviruokoa. Tanja kertoi järviruo’on monista mahdollisuuksista rakentamisen ohella myös puutarhassa esim. katteena. Esteettömäksi rakennettava käymälä oli keskeneräisenäkin komeaa katsottavaa.”


“Kettumäen kansanpuistossa toimii Kouvolan kaupungin ylläpitämä esikouluryhmä. Heidän toimintansa tapahtuu pääsääntöisesti ulkona, Kettumäen hienoissa puitteissa. Heillä on käytössään järviruokokattoinen kota, jonka suojissa eskarilaiset saavat levätä riippumatoissa, olla suojassa sateelta ja lämmitellä nuotion ääressä kovien pakkasten aikaan. Toiminta perustuu luontoyhteyteen ja vuoden kierron mukaan elettävään kouluarkeen. Mahtava juttu, jonka haluaisin ehdottomasti toteuttaa!”, kertoo luonto-alaa opiskeleva harjoittelijamme Veera Vilén.


Toinen harkkarimme Johanna Kytömaa tiivistää Kettumäen tunnelman seuraavin sanoin: “Inspiroiduin kansanpuiston miljöön rauhasta ja luonnonläheisyydestä. Perinnetyylin visuaalinen säilyttäminen sekä ruokon monipuolinen hyödyntäminen herätti mielenkiinnon alueen historiaan, josta olikin mukavasti tietoa esillä ja saatavilla. Kettumäessä on helppoa inspiroitua ja viettää vaikka koko päivä.”

Hankepäällikkönä ja kiinteistövastaavana Jalotuksella työskentelevän Lauri Helteen mieltä lämmitti nähdä vanhat rakennukset ja alue mielenkiintoisessa uusiokäytössä

“Todella hienoa nähdä ja oppia erilaisia malleja niistä tavoista, joilla vanhaa rakennuskantaa otetaan käyttöön uudenlaiseen toimintaan. Kettumäellä on kohdattu alkuun samanlaisia haasteita ja ratkaistavia ongelmia esimerkiksi hallinnon osalta kuten meilläkin, joten kokemusten vaihto tällaisissakin asioissa on eri toimijoiden kanssa ehdottomasti tarpeen. Tykkäsin paikassa myös erityisesti miten tyylikkäästi ulkokäsienpesupiste ja esteetön huussi oli toteutettu.”

Kiitos Kettumäelle ja Tanjalle esittelystä ja vierailusta. Mitä vinkkaisit meille seuraaviksi tutustumiskohteiksi?


Artikkelin kuvat: Johanna Kytömaa, Lauri Helle, Anna Evilä, Johanna Rautkoski