Jalotuksen nelihenkinen porukka pääsi tutustumaan luomuosuuskunta Oma Maan toimintaan Lassilan tilalla Tuusulassa keväisenä huhtikuun keskiviikkona. Oma Maa on Suomessa ainutlaatuinen ruokaosuuskunta. Se sekä viljelee että jalostaa ruokaa jäsenilleen ja pyrkii näin tuottamaan vuoden ympäri syötävää. Oma Maan visio on olla esimerkkinä siitä, miten ruokaa tuotetaan kestävästi, laajasti ja paikallisesti.

Meitä olivat vastassa Oma Maan tuottajajäsenet Ulla Pulkka ja Ruby van Der Vekken. Myös Lassilan tilan viljelijä Jukka Lassila kävi kertomassa tilan toiminnasta. Tunnelmallinen tapaaminen alkoi tilan grillikodasta, jossa saimme nauttia nuotion lämmöstä. Kiersimme tilalla ja näimme metsäpuutarhan, kasvihuoneet, kompostiauman sekä uuden hienon taimipottikoneen.

Osuuskunta on perustettu vuonna 2009, ja kumppanuusmaatalouteen perustuva tuotantomalli alkoi 2014. Ruokakasseja toimitetaan noin 100 kpl, mutta osuuskunnassa on jäseniä yli 200.

Ruokaa osuuskunnalle viljelee kaksi tilaa Tuusulassa: Lassilan ja Kaukon luomutilat. Viljapellot, vihannesten avomaaviljely, metsäpuutarha, kasvihuone, mehiläispesät ja kanat mahdollistavat noin 100 kotitalouden ruokkimisen.

Lassilan tilalla on mielenkiintoinen ravinnekierrätysratkaisu. Vihannesviljelyn lannoitteeksi käytetään omaa kompostia, johon kerätään läheisen järven siivoamisesta hoitokalastusjätteitä ja järviruokoa. Lisäksi kompostiin sekoitetaan erilaisia lantalajeja: hevosenlantaa lähitilalta sekä oman tilan maatiaislehmien ja kanojen lantaa. Kompostiauma seisoo tukevasti asfaltoidulla kentällä. Ylivuotinen komposti levitetään peltoon kesällä.

Jalotus ry:n luova päällikkö Anna Evilä vaikuttui yhteisön visiosta: “Omalla Maalla uskotaan siihen, että elämäntavan muuttaminen ja kestävän murroksen toteuttaminen lähtee ruuantuotannon muuttamisesta. Ihmiset lähelle ruokaa ja ruoka lähelle ihmistä.”

Puutarhuri-työnjohtaja Marju Kortemäki ihaili ravinnekierrätyksen moninaisuutta: jätteeksi mielletyt “roskakalat” ja järviruoko ovatkin arvokasta raaka-ainetta kompostiin. Vain mielikuvitus on rajana, kun erilaisille hankalille jutuille ruvetaan miettimään jalostusmahdollisuuksia.

Ravinnekierrätyshankkeemme viljelykoordinaattori Maija Holma oli vaikuttunut jakelukokonaisuudesta ja kasvihuoneista: “Huimaa edes ajatella, miten paljon työtä tuotteiden jalostus tilalla teettää. Omalla maalla on kunnianhimoinen tavoite, kun pyrkivät tuottamaan koko ruokaympyrän sisällön jäsenilleen. Kasvihuone banaanipuineen oli eksoottinen kokemus.”

Teksti: Maija Holma