Jalotus ylläpitää ja kehittää kartanolla yhteisöviljelmää, jossa nimensä mukaisesti viljellään ruokaa yhdessä. Yhteisöviljely on yksi Jalotuksen toiminnan kruunujalokivistä, kiitetty ja onnistunut toteutus. Viljelmä tuottaa iloa viljelijöille ja kartanon kävijöille. Nyt on aika summata kasvukauden 2020 opit seuraavaa kautta varten. 

Yhteisöviljelmälle loihdittiin tänä vuonna kaunis ja runsas puutarhakasvien rykelmä, joka tuotti silmäniloa kartanon kävijöille, monimuotoisuutta alueen eliöstölle ja terveellistä ruokaa yhteisöviljelmän jäsenille.

Viljelmän laajennus valmistui, nyt käytössä on yhteensä 89 viljelylaatikkoa yksivuotisille kasveille ja 17 laatikkoa monivuotisille. Viljelykiertoalueita on viisi, joista neljä pyörii viiden vuoden kierrolla ja yksi alue neljän vuoden viljelykierrolla. Kasvihuoneeseen rakennettiin isot viljelylaatikot kierrätyslaudasta. Laajennettiin puutarhajätekomposteja, ja nyt käytössä on noin 6 kuutiota kompostointitilaa, joka tuntuu riittävän viljelmän tarpeisiin. Perustettiin viherlannoitusrivit neljälle viljelykiertoalueelle. Tämä tarkoittaa, että yhteensä 12 laatikkoon kylvetään viherlannoituskasvusto, jonka tarkoitus on parantaa maan viljavuutta ja rakennetta.

Ravinteiden kierrätys toimi hyvin puutarhajätekompostien, lämpökompostorien, matokompotin ja biohiiletyksen siivittämänä. Lavakauluslaatikoissa käytettiin tänä vuonna itse sekoitettua kasvualustaseosta, jossa on multaa, hietaa, hevosenlantaa, puutarhajätekompostin massaa, matokompostimassaa ja biohiiltä. Kylvökset merkattiin selkeästi, jotta vierailijat voivat tutustua omatoimisesti viljeltävään lajistoon. Sisäviljelytempauksessa koronan riskiryhmäläiset kasvattivat sinimailasta, josta valmistettiin vihermursketta kausikasvihuoneen maanparannukseen.

Viljelmältä saatiin satoa runsaasti ja pitkään. Satoa hyödynsi 15 kotitaloutta ja myös kartanon alueella toimiva Humlebee-kahvila sai erityisesti syötäviä kukkia ja yrttejä viljelmältä. Sadonjaot toteutettiin viikoittain 11.6.-17.9.2020. Viimeinen ja kauden 16. sadonjako pidettiin 24.10.2020, ja tämänkin jälkeen viljelmältä sai noutaa kylmänkestäviä vihanneksia. Viherlannoitusalueelta kerättiin lähinnä siemeniä omiin tarpeisiin.

Onnistuneimpia kokeiluja olivat näyttävä ja herkullinen sokerimaissi, runsasta satoa tuottaneet pensaspapu, palmukaali ja kesäkurpitsa. Väri-iloittelua saatiin mangoldin, keltajuurikkaan ja punajuurikkaan muhkeasta sadosta. Hauska myöhäinen kokeilu oli pinaattikiinankaali, joka teki yllättävän paljon satoa ja maistui mahtavalta. Sitä laitetaan ensi vuonna lisää!

Epäonnisempia kokeiluja oli laittaa samaan laatikkoon porkkanaa ja lehtisalaattia. Porkkanat näivettyivät lehtisalaatin rehevän kasvuston alla, eikä porkkanaa saatu kovin paljon. Palsternakkaa kokeiltiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, ja sen sato jäi pieneksi, koska kasvustoa ei ehditty harventaa tarpeeksi. Kylvönauhaa käyttämällä tästä ongelmasta päästään. Kokeilimme myös suorakylvää parsakaalia. Saimme todella niukan sadon, joten johtopäätöksenä on, että kyllä se esikasvatussuositus pitää paikkansa – eli tulevaisuudessa esikasvatetaan parsakaali, jos sitä vielä viljellään.

Kastelujärjestelmää parannettiin niin, että letkukastelu on mahdollista koko viljelyalueella. Koska viljelmällä ei ole omaa vesipistettä, kasteluvesi tulee tankista. Tankki täytetään navetan vesipisteestä pitkällä letkulla. Vesitankin vedenpaine ei meinaa riittää viljelmän joka nurkalle, joten kastelujärjestelmää voisi vielä kehittää.

Teksti: Maija Holma

Editointi: Anna Evilä

Kuvat: Maija Holma ja Anna Evilä

Yhteisöviljelmä tuotti runsaasti satoa. Sato jaetaan kasvukaudella kerran viikossa.

Yhteisöviljelmästä vastaa Maija Holma.

Viljelyyn kuuluu myös kausikasvihuone.

Viljelylaatikoita on liki 90.

Satoi tai paistoi viljelytalkoissa on innokkaita osallistujia. Kiitos!