Kevätkaudella 2019 Jalotuksen asiantuntijat vetävät useita Keravan opiston kursseja Kiertotalousyhteisö Jalotuksen tiloissa.

Ilmoittautuminen opiston kursseille alkaa 13.12. klo 8.00, joten olehan tarkkana, jos haluat päästä mukaan oppimaan uutta ja tekemään käsillä!  ILMOITTAUTUMINEN TÄÄLTÄ

Hienopuuseppä JANI PENSOLA vetää useamman kurssin, joista osa on tarkoitettu aikuinen ja lapsi-parille. Janin kurssit ovat:

TERÄT TERÄVIKSI, kurssilla opetellaan teroittamaan höylänterät, taltat, puukot ja keittiöveitset. Voit tuoda omat teroitettavat työkalut, mutta siellä voit harjoitella myös teroittamalla puutyöpajan höyliä ja talttoja. Kurssilla on käytettävissä käsikäyttöinen tahko ja hiomakiviä.

LONG BOARD-skeittilauta vanhasta lankusta, kurssilla valmistetaan longboard/cruiseri 150 vuotta vanhasta kierrätyslankusta tai vastaavasta puutavarasta. Kurssilla ehtii valmistaa 1-3 lautaa. Kurssille osallistujat voivat tuoda omat materiaalit ja osat (trukit, renkaat) tai ne voidaan hankkia yhteishankintana.

PUISET KEITTIÖVÄLINEET (lapsi-aikuinen) Kurssilla työskennellään lapsi-aikuinen työpareina. Valmistetaan esim. puinen kauha ja/tai puinen lusikka, leikkuulauta, voiveitsi tai paistinlasta. Työparissa aikuinen ja 1 yli 8-vuotias lapsi.

PUISET LEIKKIKALUT (lapsi-aikuinen), kurssilla valmistetaan lapsi-aikuinen työpareina erilaisia puisia leluja kierrätetyistä puumateriaaleista, esim. 150 vuotta vanhasta lankusta puisia Ferrari-leluautoja ja puu-ukkoja. Työparissa aikuinen ja yksi yli 8-vuotias lapsi.

Lisäksi Jani opettaa lavapuutarhan rakentamista  yhdessä Jaana Sarasteen kanssa.

Kuvataiteilija ANU PENSOLAN kurssi on TEE-ITSE TAIDEVAATE. Kurssilla muokataan maalaten, kirjoen, leikaten, ommellen, kuvansiirtomenetelmällä ja koristellen ihan tavallisista farkuista, mekosta, hameesta tai paidasta persoonallinen taidevaate. Tällä kurssilla saa vapaasti hullutella ja olla luova.

Remaken ompelijamestari PAULA MALLEUS opastaa vaatteen muokkauksen saloihin. Paulan kurssit ovat:

PALOISTA PAITA, Tule Jalotuksen torstaipajalle luomaan vanhoista neuleista ja t-paidoista uusia ihania paitoja. Pajalla saa käyttää luovaa hulluutta ja luoda oman näköisensä luomuksen.

VAATTEEN PIENNENNYS Miten ihmeessä vaatetta kannattaa pienentää? Tule mukaan ja opi kaikki perusteet sekä ammattilaisniksit, miten kannattaa toimia ja miten ei.  Apua saat, jos kurvit eivät näy mekon alta, housun takapuoleen jää kolikkoluukku tai tyttären pillifarkkujen lahkeet ovat liian leveät?

VAATTEEN SUURENNUS Mikä ihme saa vaatteen kutistumaan niin, ettei se mene päälle? Kaikki on korjattavissa, eikä lempivaate ole menneen talven lumia, vaikka se ei mahtuisi päälle juuri nyt. Annetaan lemppareille jatkoaikaa laajentamalla vaatetta järkevällä tavalla.

Ikkunaentisöijä JENNA SEPPÄNEN vetää suositun IKKUNOIDEN KUNNOSTUS -kurssin perinnemenetelmin, kurssilla opetellaan oman puuikkunan kunnostamista perinteisin menetelmin (ei puuosakorjauksia), tavoitteena riittävät tiedot ja taidot kunnostaa omat ikkunat itsenäisesti kurssin jälkeen. Käytettävät materiaalit perinteisiä ja luonnonmukaisia, osa laadukkaita kierrätettyjä. Materiaalit ja työvälineet hankitaan itse tai yhteistilauksena. Korvauslasia ja käytettyjä puuosia mahdollista ostaa paikan päällä.

Kouluttaja SONJA SALORIUTTA vetää RETKEILY- JA VAELLUSVARUSTE-kurssin. Kurssilla opit valmistamaan ompelemalla juuri omaan käyttöön sopivia retkeilyvarusteita kuten saderukkasia, kaulureita, kuivasäkkejä ja säärystimiä. Materiaalina käytämme uusia ja kierrätettyjä materiaaleja kuten sadetakkeja, villapaitoja, nahkatakkeja.

Polkupyörämekaanikko JUKKA FALCK ohjaa kaksi PYÖRÄNHUOLTOKURSSIA Polkupyöränhuoltokurssilla opetetaan perustarkistus-, huolto- ja korjaustoimenpiteet sekä puhdistus-, voitelu- ja säätötoimet. Korjaustoimenpiteet sisältävät jarrujen, ohjauksen ja vaihteiden toiminnan. Aluksi käydään läpi yleistä teoriaa ja lauantaina tehdään omaan polkupyörään huolto- ja korjaustoimenpiteet ohjaajan avustuksella.

Ympäristökasvattaja RISTO POIJÄRVEN kurssi on PEREHDYTÄÄN KOMPOSTOINTIIN. Kurssilla tehdään viherkomposti ja harjoitellaan kompostin hoitoa kypsymisen eri vaiheissa. Tutustutaan lämpöeristetyn kompostorin ja kompostikäymälän käyttöön ja hoitoon. Perehdytään jälkikompostointiin, kompostin ja biohiilen käyttöön viljelyssä. Mahdollisuus rakentaa oma kompostikehikko, kurssin hinnassa yleiset tarvikkeet.

Puutarhuri JAANA SARASTE opastaa luonnonmukaisen viljelyn saloihin. Jaanan kurssit ovat:

LUONNONMUKAINEN LAVA-JA PARVEKEVILJELY. Kurssilla opitaan luonnonmukaisen lava- ja parvekeviljelyn alkeet. Itse tuotetun, puhtaan ruoan peruskurssi, koko kasvukauden ajalta siemenestä satoon. Mahdollisuus tehdä viimeisellä kerralla itsellesi lava hienopuuseppä Jani Pensolan opastuksella.

KASVIHUONEEN PERUSTAMINEN. Luonnonmukaisen kasvihuoneviljelyn perustat: kasvihuoneen perustaminen, maapohja, taimikasvatus, lannoitus ja muut huomioitavat asiat. Illassa kartoitetaan myös halukkaat kasvihuoneen rakentajat, joille voidaan perustaa uusi kasvihuoneen rakennuskurssi.

LUONNONMUKAINEN VILJELY KASVIHUONEESSA. Jos sinulla on jo kasvihuone, tule päivittämään tietosi luonnonmukaiseen kasvihuoneviljelyyn: maapohja, taimikasvatus, lannoitus ja muut huomioitavat asiat.

Lisäksi toukokuussa (4.5.2019) järjestetään AVOIN PUUTARHA- JA VILJELYPÄIVÄ

Tule aloittamaan puutarhan ja viljelmien kesäkausi Kiertotalouskeskuksessa Keravan kartanolla. Tarjolla erilaisia työnäytöksiä liittyen tulevaan kesään esim. puutarhavälineiden teroitusta, valurauta-astioiden kunnostusta, taimien ja siemenien vaihtoa, viljelmäsuunnitelmien tekoa, kompostointia, saviuunin ja biohiilen tekoa, puutarhan koristamista ym.

Tarkemmat kurssikuvaukset, hinnat ja ilmoittautumisohjeet löydät KERAVAN OPISTON sivuilta