Maailmanjalotus alkaa!

Keravan Jalotuksen tavoitteena on olla arjen kiertotalouskeskustoiminnan edelläkävijä, johon uudet keskukset ja yhteisöt voivat tukeutua. Tarjoamme nyt perustamisapua ja luentoja Jalotuksen mallista aiheesta kiinnostuneille kunnille, yhdistyksille ja yhteisöille. Toimintamallia jaetaan Sitran rahoittaman jatkohankkeen puitteissa eteenpäin tukemaan uusien keskuksien syntymistä. Jatkohanke päättyy 30.6. ja hanketta koordinoi Jalotus ry yhteistyössä Keravan kaupungin kanssa.

Lue lisää Jalotus ry:n, Keravan kaupungin ja Sitran yhteistyöstä. 

Hae maksutonta sparrausta toiminnallesi – haku käynnissä 24.4.2019 saakka

Keravan Jalotuksella siirrytään uuteen vaiheeseen. Toimintamallimme on viime vuoden aikana käytännössä testattu toimivaksi, ja on nyt valmiina jaettavaksi. Jalotus-malli on toimintatapa, jonka avulla vastaavia kiertotalouden ja kestävän elämän yhteisöjä voidaan perustaa muualle Suomeen ja ulkomaille. Sitran ja Keravan kaupungin tuella tuomme Jalotus-mallin avoimeen käyttöön vapaasti kopioitavaksi ja hyödynnettäväksi vastaavien kiertotalousyhteisöjen perustamiseksi ympäri maata.

Jalotus-malli

Jaamme hankkeen puitteissa eteenpäin sen, mitä olemme oppineet Jalotuksen perustamismatkan varrelta selkeänä ja toistettavana Jalotus-mallina. Jalotus-mallissa käydään läpi miten perustaminen toteutetaan, mihin arjen kiertotalouskeskuksia oikeastaan tarvitaan ja kenelle toimintaa järjestetään. Minkälaista osaamista olisi hyvä olla perustamistiimissä, ja keitä kuulua toteuttajakollektiiviin. Miten tunnistaa ja osallistaa olemassa olevat yhteisöt toimintaan. Jalotus-malli ohjeistaa myös resurssien hankinnassa, kuten rahoituksen löytämisessä ja tarvittaessa paikan valinnassa. Jokainen keskus on erilainen ja mallia voidaan mukauttaa kohteen tarpeita vastaavaksi.

Sparraushaku auki

Avaamme hankkeen puitteissa sparraushaun, jonka kautta voi ilmoittaa kiinnostuksensa Jalotus-mallin käyttöön ottamisesta ja toiveesta kuulla aiheesta lisää. Autamme ja neuvomme alkuun Suomessa toimivia, aloittelevia ja suunnitteilla olevia kestävän elämän keskuksia sekä jaamme tietoa luennoimalla. Haun kautta on saatavissa Jalotus-mallin esittelyä, sparrausta, käytännön vinkkejä ja vastauksia oman keskuksen perustamista varten aiheen parhailta asiantuntijoilta.

Sparraushaussa tarjoamme tukea toiminnan aloitukseen ja suunnittelemiseen kolmella eri tasolla:

1. Paikan perustavalle: (valitaan 2 toimijaa)
– Tutustuminen ja toimintamallin esittely Jalotuksella (2-3h)
– Tapaaminen paikan päällä (2-3h)
– Workshop päivä Jalotuksella (tehdään toimintasuunnitelma etenemisestä)
– Sähköposti- / puhelinkonsultaatio

2. Paikan perustamista suunnittelevalle: (valitaan 5 toimijaa)
– Tutustuminen Jalotuksella & toimintamallin esittely
– Tapaaminen paikan päällä (2-3h)

3. Lisätietoa kaipaavalle:
– Tutustuminen Jalotuksella & toimintamallin esittely luennolla etukäteen ilmoitettuna ajankohtina (2-3h)

Tarkemmat tiedot hausta ja hakulomake – Klikkaa tästä

Kansainvälisen toiminnan aloittaminen

Sitran jatkohankkeen tavoitteena on kotimaisten keskusten tukemisen ja verkostoitumisen lisäksi luoda myös kansainvälinen keskusten verkosto. Kansainvälisen verkoston luomisen tiimoilta teemme kesäkuun toisella viikolla ekskursion kiertotalousostoskeskus Retunaan Eskilstunaan Ruotsiin, josta jatkamme matkaa Amsterdamiin tutustumaan clean techin ja kaupunki-innovaatioiden keskukseen De Ceuveliin Amsterdamiin. Matkustamme maata pitkin junalla ja laivalla. Tarjoamme sparraukseen valittujen toimijoiden edustajille mahdollisuuden osallistua kustannuksellamme tälle innostavalle tutustumismatkalle.

Lisätiedot:

Anna Evilä
anna.evila@jalotus.fi, 041 536 2764‬

Lauri Helle
lauri.helle@jalotus.fi, 050 309 6527

Johanna Rautkoski
johanna.rautkoski@jalotus.fi, 044 277 7151‬