Jalotuksen työ ja innovaatiot vakuuttivat ministerin ja kansanedustajat, jotka tutustuivat elokuisena torstaina kestävän elämän edelläkävijöiden työn jälkiin Keravan kartanolla.

Työministeri Tuula Haatainen ja kansanedustajat Antti Lindtman, Eveliina Heinäluoma ja Riitta Mäkinen vierailivat kartanolla Keravan kaupunginjohtajan Kirsi Ronnun ja Keravan kaupunkisuunnittelun johtajan Pia Sjöroosin sekä vuoden 2024 asuntomessujen projektipäällikön Sofia Amberlan kanssa.

Jalotuksen toiminnasta vieraille kertoivat Jalotuksen perustaja ja luova päällikkö Anna Evilä, cityfarmaritoimintaa vetävä Minja Aho-Miettinen, vastuuviljelijä Maija Holma, Jalotuksen ravinnekierrätyshankkeen työnjohtaja Marju Kortemäki ja ilmastonmuutoksen torjuntaan erikoistunut innovaattori Pekka Koivukunnas. Koivukunnaksen kaskinuotiollaan keittämät nokipannukahvit saivat lämpimän vastaanoton sateeseen jalkautuneilta vierailta.

– Tulee ihan lapsuus mieleen! Isä keitti talvisin hiihtoreissuilla nokipannukahvit, työministeri Tuula Haatainen huokaisi höyryävä kahvikuppi kädessään.

Hiiltä sitovat nokipannukahvit maistuivat vieraille sateisessa elokuun aamussa.
Nuotiokahvi toi mukavat lapsuusmuistot työministeri Tuula Haataisen mieleen.
Entä jos kokatessaan voisi torjua ilmastonmuutosta?

Savuton Kaskinuotio on verraton keksintö: sillä voi valmistaa samanaikaisesti sekä ruokaa että mahtavaa maanparannusainetta biohiiltä. Biohiili sitoo hiiltä itseensä ja maaperään, jossa sitä käytetään, keksijä Pekka Koivukunnas kertoi vieraille.

– Nämä teidän arjen ratkaisunne ovat mainioita. Ja se, ettei tarvitse muuttua kokonaan toiseksi ihmiseksi, kasvien ja kalojen kiertovesikasvatuksesta pitkään Jalotuksen Marju Kortemäeltä kysellyt ministeri Haatainen sanoi.

Pekka Koivukunnaksen Kaskinuotio auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa – ja tekee verrattoman hyvät kahvit.
Kasvien ja kalojen kiertovesikasvatus kiinnosti ministeri Tuula Haataista ja kaupunginjohtaja Kirsi Rontua.
Mistä kaikki alkoi?

Jalotus aloitti työnsä kolme vuotta sitten. Ensimmäinen ajatus kestävän elämäntavan aktivismista syntyi Keravan kartanon rappusilla kesällä 2016.

– Takana oli ensimmäinen Kartanon kesäkahvilan kesä ja edessä ajatus: mitä jos kaupunkiaktivismia ja yhteisöllisyyttä alkaisi lisäämään kaupungissa ihan systemaattisesti? kesäkahvilasta tuolloin vastannut Anna Evilä kertoo.

Partiolaisena olen oppinut siihen, että jos jokin on pielessä, niin silloin toimitaan. Ei odoteta, että maailma muuttuu, vaan muutetaan sitä itse.

Anna Evilä

Loppu on keravalaista historiaa. Evilä ja toinen kaupunkiaktivisti Jouni Väänänen lähestyivät ehdotuksineen kaupunginjohtaja Kirsi Rontua eikä kulunut kauaakaan, kun kokeilukulttuuria jo heräteltiin Keravalla.

– Me olemme rohkeita ja kenties vähän rouheitakin. Ja meillä on uskallusta. Lisäksi Kerava on sopivan kokoinen kokeilemaan. Ja me olemme siihen aina valmiita, kaupunginjohtaja Kirsi Rontu sanoo.

Kerava otti käyttöön tyhjiä ja vajaakäyttöisiä tilojaan – myös Keravan kartanon. Siellä aloitti toimintansa syksyllä 2018 perustettu Jalotus ry: yhdistys, joka pyrkii tekemään kestävästä elämisestä hauskaa ja helppoa.

– Partiolaisena olen oppinut siihen, että jos jokin on pielessä, niin silloin toimitaan. Ei odoteta, että maailma muuttuu, vaan muutetaan sitä itse, Anna Evilä sanoo.

Jalotus on kokeillut ja koonnut Keravan kartanolle erilaisia toteutuksia, joilla ilmastonmuutosta voi hillitä arjessa, Jalotuksen perustaja ja luova päällikkö Anna Evilä kertoo.
Yhteisöviljelmältä saadaan tänäkin kesänä muhkea sato, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma, kaupunginjohtaja Kirsi Rontu ja 2024 asuntomessujen projektipäällikkö Sofia Amberla kuulivat.
Onko yksilöiden teoilla väliä?

Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii uusien taitojen ja vanhojen hyvien käytäntöjen käyttöönottoa. Nyt, arjessa.

Siksi Jalotus päätti kokeilla ja koota yhteen paikkaan erilaisia tapoja, joilla ilmastonmuutosta voi hillitä jokapäiväisessä elämässä. Jokaisen yksilön panosta tarvitaan ennen kuin saadaan aikaan yhteiskunnallinen, systeeminen muutos.

Muun muassa nämä tavat ovat arkea nyt Keravan kartanolla:
  • puutarhan yhteisöviljelmältä kerätään tänäkin kesänä muhkea sato,
  • vapaaehtoiset cityfarmarit hoitavat yhdessä kartanon lampaita Aamua, Armia, Kerttua, Lilliä ja Pasia sekä pupuja, kanoja ja kukkoja Kirkaa ja Läntistä,
  • ahvenet ja basilikat elävät symbioosissa omassa aquaponics-ekosysteemissään,
  • fillariverstaassa kunnostetaan vanhoja polkupyöriä alueen asukkaiden käyttöön,
  • puuverstaassa rakennetaan huoltovapaita lehtikuusikalusteita,
  • kartanon pellolla valmistaudutaan kumppanuusmaatalouteen
  • ja kartanossa ompelijamestari Paula Malleus-Lemettinen loihtii vastuullista vaatemuotia arkeen ja juhlaan – vaikka Linnan juhliin.
Cityfarmaritoiminta on ollut valtavan suosittua, Minja Aho-Miettinen kertoo.
Kartanon lampaat saivat arvovaltaisia vieraita.
Kiertotalouden heureka

Jalotus edistää luovaa ja ratkaisuhakuista yritteliäisyyttä, jolla ihmiskunnan suurimpiin haasteisiin voidaan tarttua pienimmissäkin arjen teoissa. Tässä Jalotus haluaa olla tulevina vuosina entistä vahvempi suunnannäyttäjä.

– Me halutaan tehdä tästä kiertotalouden heureka ja satsata entistä vahvemmin rohkeaan ja yhteisölliseen innovointiin ja kokeiluihin. Haluamme luoda mahdollisuuksia toteuttaa uudenlaista työtä ja yrittämistä ja saada Suomen täyteen Jalotuksia, luova päällikkö Anna Evilä sanoo.

– No sehän tämä todella on, arjen kiertotalouden heureka, työministeri Tuula Haatainen sanoo ja hörppää hiiltä sitovasta nokipannukahvistaan.