Verkoston luominen on osa Maailmanjalotus-hanketta. 10.6.2019 startattiin maatapitkin matka Ruotsin kautta Amsterdamiin Keravan kartanolta. Matkalle osallistuu sparrauksessa valitut tahot, eli Tyrnävän kunta, Anttilanmäki-Kittelän Asukas ry Lahdesta, Iisalmen kaupunki, Myyrmäki-Liike, Vihreä Sarka ja lisäksi pari henkilöä Porin kaupungilta. Matkan kohteena on kierrätysostoskeskus ReTuna Eskilstunassa ja urbaani kestävän elämän keidas De Ceuvel Pohjois-Amsterdamissa.

Menomatka taitetaan kokonaan maata pitkin: junalla Keravalta Turkuun, josta ekologisimmalla laivalla Viking Gracella yön yli Tukholmaan. Tukholmasta matkataan junalla Eskilstunaan, joka on monilla tavoin kestävien ratkaisujen edelläkävijä. Eskilstunassa esimerkiksi bussit kulkevat biokaasulla tai sähköllä. Kaupungin jätteet lajitellaan ihmisten kotona, kukin jätelaji tietynväriseen muovipussiin, jotka kaikki laitetaan samaan jäteastiaan. Eriväriset muovipussit lajitellaan koneellisesti jätelaitoksella. Lajittelemaan ei ketään kuitenkaan pakoteta, vaan halutessaan kaiken jätteen voi laittaa myös harmaisiin sekajätepusseihin. Pelkän sekajätteen tuottaminen on kuitenkin 2-3 kertaa lajittelemista kalliimpaa, joten ihmiset ovat motivoituneempia lajittelemaan.

Eskilstunassa meille tarjoutui tilaisuus vierailla Eskilstuna Energi och Miljö Ab:ssa ja tutustua biojätteen hajottamiseen mustasoturikärpästen toukkien avulla. Biojätteestä jalottuu vahvaa lannoitetta ja toukilla voidaan hyödyntää esimerkiksi ravintona kalankasvatuksessa. Projekti oli testivaiheessa ja pienessä mittakaavassa, mutta käytäntöjä kehitellään isompaan mittakaavan tulevaisuutta varten.

 

Eskilstunasta jatketaan jälleen Tukholman kautta yöjunalla kohti Lundia, josta jatkettiin Kööpenhaminan kautta läpi Tanskan ja Saksan aina Amsterdamiin asti. Siinä meneekin koko päivä. Hotelliyön jälkeen käymme opastetulla esittelykierroksella De Ceuvelissa. Illalla lennämme Helsinkiin, sillä meno-paluu maata pitkin olisi ollut niin pitkä reissu, ettei monet olisi päässyt matkalle mukaan ollenkaan.

Tähän mennessä junalla ja maata pitkin matkustaminen on herättänyt positiivisia fiiliksiä, vaikka päivät ovat venyneet pitkiksikin. Moni sparrattavista oli jo etukäteen innoissaan siitä, että matka toteutetaan maata pitkin hengessä. Asia on paljon esillä ja kiinnostaa, esimerkiksi maata pitkin matkamessuilla. Maailmanjalotus-hankkeen matka tarjosi monelle sparrattavalle tilaisuuden päästä kokeilemaan matkustustapaa käytännössä. Tuli todettua että kyllä, maata pitkin voi matkustaa myös työmatkoilla ja kestävän elämän aihepiireissä työskennellessä se on jopa ihan luontevaa, junissa kun on myös aikaa tehdä välillä töitä.

Maata pitkin matkustamista voi ajatella myös slow matkustamisena. Junalla ikkunasta katsellessa maat ja maisemat vaihtuvat hitaasti, ihmisen kokoisessa mittakaavassa. Kieli, arkkitehtuuri ja tunnelma vaihtuu maiden ja säiden mukaan, fyysisen hitaan siirtymän pääsee kokemaan ja elämään. Matkustaminen on osa matkaa, ei vain sen määränpää, jolloin matkustamiseen käytetty aika ei ole hukattua vaan elämys.