Jalotuksen kevätpäivä järjestetään Keravan kartanolla (Kivisillantie 12, 04200 Kerava) lauantaina 4.5.2019 klo 10-15.  Katso tarkemmat tulo-ohjeet täältä.

Kevätpäivänä valmistaudutaan yhdessä alkavaan kesään monipuolisen ohjelman parissa. Kaikki ovat tervetulleita viettämään koko perheen kevätpäivää Keravan kartanolla. Tapahtuman järjestää Jalotus ry yhteistyössä Keravan Opiston kanssa.

Tutustu

Tule tutustumaan ikkunoiden kunnostukseen, lankojen värjäykseen, biohiilen ja punamultamaalin valmistukseen, laatikkoviljelmän perustamistöihin ja saviuunin rakentamiseen.

Jalotuksen toiminnan esittelykierrokset alueella järjestetään kaksi kertaa tapahtuman aikana. Esittelykierrokset järjestetään klo 11 ja klo 14. Kierros alkaa ja päättyy tapahtumainfopisteeseen.

Infopisteellämme voit halutessasi liittyä Jalotus ry:n jäseneksi ja hankkia tapahtumarahaa eli jaloja verstaiden maksamiseksi.

Vaihda

Tapahtumassa on kolme erilaista vaihtopistettä, joihin voit tuoda itsellesi tarpeettomat tavarat ja vaatteet maksutta. Jalotuksen ompelimolla vaihtuvat kesämekot, jotka voit uudelleen muokata itsellesi sopiviksi eko-ompelija Pian opastuksella (ohjausmaksu 5€). Laatikkoviljelmällä taimet ja siemenet sekä puuverstaalla työkalut, puutarhavälineet sekä remontti- ja rakennustarvikkeet.

Tee ja opi

Puuverstaalla voi teroituttaa työkaluja ja veitsiä sekä huoltaa valurauta-astioita. Fillariverstaalla voi huoltaa ohjauksessa oman polkupyörän ja ompelimolla korjata ohjauksessa omia vaatteita. Laatikkoviljelmältä saat ideoita oman viljelmäsi suunnitteluun. Katso tarkemmat tiedot alempaa.

Keräämme huoltotoimista ja pajoista pienet osallistumismaksut.

LAPSILLE: Lapsia tilaisuudessa ilahduttaa tikkupullabaari nuotiopaikalla, poniratsastus ja ötökkähotellin rakennuspiste.

Lisätietoja eri toiminnoista:

Työnäytökset – Tutustu

IKKUNANKUNNOSTUS

Ikkunan kunnostus -työnäytöspisteellä voit tulla tutustumaan ja kyselemään vanhojen ikkunan kunnostamisen perusteista. Tarkoitus on välittää ihmisille perinteistä käsityötaitoa, joka ylläpitää vanhojen rakennusten ja rakennus varaosien säilymistä. Vanhojen ikkunoiden kunnostaminen on järkevää; se säästää sekä luonnonvaroja että rahaa.

Perinteisin menetelmin huollettu puuikkuna voi säilyä käyttökelpoisena satoja vuosia – moni ikkunafirma lupaa uusille ikkunoilleen vain muutaman kymmenen vuoden käyttöiän. Perinteinen puuikkuna on korjattavissa ja huollettavissa – nyky ikkunat yleensä eivät.

PUNAMULTAMAALIN KEITTO

Tuusulassa 160-vuotiasta hirsirakennusta kunnostava Prijuutti ry osallistuu myös Jalotuksen kevätpäivään ja valmistaa paikan päällä Falunin punaista keittomaalia perinteisellä reseptillä. Tule tutustumaan kuinka punamultamaalin valmistus tapahtuu ja kyselemään vinkkejä maalinvalmistukseen ja -käyttöön. Tapahtumassa keitettyä punamultamaalia voit ostaa mukaasi hintaan 3 euroa / litra.  Tuotto käytetään yhdistyksen toimintaan. Otathan mukaasi oman kannellisen astian, kuten ämpärin.

SAVIUUNIN RAKENTAMINEN

Kevätpäivässä rakennamme workshop luontoisesti non-stoppina Jalotukselle saviuunia, ja työvaiheet ovat hiekkamuotin tekeminen ja ensimmäinen savilaastikerros, ilmoista riippuen ehkä myös eristekerrosta päästään aloittamaan. Savipizzauuniworkshopin vetää Johanna Rautkoski, tervetuloa ihmettelemään ja pohtimaan savirakentamiseen liittyviä asioita. Halukkaat voi upottaa kädet saveen ja kokeilla savea rakennusmateriaalina myös käytännössä.

Saviuuni rakennetaan kokonaan  luonnonmateriaaleista; savilaastista, oljesta ja hiekasta. Savi on ekologinen, kemikaaliton ja jopa uusiokäytettävä rakennusmateriaali, joka on yleistymään päin kestävän rakentamisen piirissä laajemminkin. Savipizzauuni on hauska matalan kynnyksen projekti jossa saa kosketusta savirakentamiseen.

BIOHIILI

Tule tutustumaan biohiilen valmistukseen. Kuulet samalla mitä biohiili on ja mitä hyötyä siitä on,  mihin kaikkeen sitä voi käyttää, miten voit valmistaa biohiiltä risuista itse, ja miksi biohiilen valmistaminen on ympäristöteko ja pienentää hiilijalanjälkeäsi.

Vetäjänä Pekka Koivukunnas, joka on erikoistunut biohiilen kotipolttoon ja paikan päällä valmistuu aikana myös biohiiltä Pekan kehittämällä Kotikaski biohiilettimellä.

PUULUSIKKA

Tässä työnäytöksessä pääset tutustumaan Pekka Koivukunnaksen opastuksella miten puusta vuollaan lusikka perinteisin menetelmin käyttäen ainoastaan käsityökaluja.

LANKOJEN VÄRJÄYS

Anu Pensolan workshopissa opit kuinka luonnonkasveilla värjätään villalankoja perinteisellä menetelmällä. 

VILJELY

Yhteisöviljelmällä viljellään luonnonmukaisilla menetelmillä monipuolisesti erilaisia vihanneksia ja kasviksia. Kevätpäivässä pääset tutustumaan yhteisöviljelmän toimintaan ja seuraamaan viljelmän valmistelutalkoita ja viljelytoiminnan aloittamista.

ÖTÖKKÄHOTELLI

Kevään kunniaksi Jalotus avaa kartanolle uuden hotellin. Tätä hotellia ei kuitenkaan ole tarkoitettu turisteille vaan ötököille, joille kaupunkiympäristö tarjoaa vain vähän sopivia asuinpaikkoja. Tule mukaan auttamaan rakennustöissä ja samalla oppimaan kaikenlaisten pörriäisten ja kuoriaisten merkityksestä niin luonnolle kuin ihmisellekin. Samalla voit tutustua myös muihin helppoihin tapoihin lisätä luonnon monimuotoisuutta vaikka omalla pihallasi, kuten perhosbaariin. Ötökkähotellipaja on avoinna klo 10-13.

Työpajat – tee ja opi

FILLARIVERSTAS

Fillariverstaalla voit huoltaa oman pyöräsi ohjaajan opastuksella. Verstaalta löytyy tarvittavat työkalut ja tilat perustarkastuksien ja -säätöjen sekä miksei myös isompienkin operaatioiden tekemiseen.Jos jotain huoltoa ei yksinkertaisesti voida tehdä, annamme ainakin neuvoa siitä, kuinka ja missä asia hoituu.

Paikan päältä löytyy ohjaajan lisäksi perussetti työkaluja sekä mm. tavanomaisimpia öljyjä ja rasvoja. Lisäksi on muutama pesupiste ja -välineitä fillareille. Perusperiaatteena varaosien puolesta on se, että tuo itse mukanasi mitä tarvitset, tai tule ensin verstaalle ja katsotaan yhdessä mitä osia fillarin kuntoon saattaminen vaatii. Osallistumismaksu 5 euroa

TEROITUSPAJA

Navetan verstaan yhteydessä olevalle teroituspajalle voit tulla itse teroittamaan omat ulkotyökalusi, kuten kirveet, viikatteet ja puukot. Paikan päältä löytyy tarvittavat teroitusvälineet ja puuseppämme Jani Pensola opastaa työssä. Osallistumismaksu 5 euroa.

LUONNONKOSMETIIKKAPAJA

Luonnonkosmetiikkapajassa valmistetaan huulivoidetta luonnollisista raaka-aineista Ann-Marie Hagmanin opastuksella. Käytämme mehiläisvahaa, kaakaovoita, kasviöljyjä ja eteerisiä öljyjä. Osallistumismaksu 5€, jolla voit valmistaa 2 huulivoidetta.

OMPELUPAJA

Löytyykö kotoasi kangasta, jolle et ole keksinyt käyttöä? Vanhat lakanat, käyttämätön vaatekappale tai sisustuskankaat muuttuvat ompelupajalla viireiksi somistamaan kotiasi, puutarhaasi tai juhlaasi eko-ompelija Pia Leikaksen opastuksella. Ohjattuun ompelupajaan osallistumismaksu 5 €.

Muuta

PONIRATSASTUS

Joulumyyjäisistä tuttu Banjo-poni saapuu myös Jalotuksen kevätpäivään, joten perheen pienimmille avautuu loistava tilaisuus päästä talutusratsastamaan Keravan kartanon upeisiin maisemiin. Banjo on paikalla klo 10-15 ja ratsastuksen hinta on 5 e / kerta.

KAHVILA
Tapahtuman infoteltasta voi ostaa kahvia, teetä ja mehua sekä makkaraa ja tikkupullaa itse nuotiolla paistettavaksi. Kahvilan tuotto käytetään Jalotus ry:n toimintaan. Keravan kartanon päärakennuksen kahvila aukeaa kesäkuun alussa. 

Lisätiedot:
Tapahtuma Facebookissa
Osoite: Kivisillantie 12, 04200 Kerava

Anna Roström (Pehtoori),  anna.rostrom@jalotus.fi, 045 119 8183‬
Lauri Helle (Hallituksen pj), lauri.helle@jalotus.fi, 050 309 6527

Tapahtuman järjestää Jalotus ry yhteistyössä Keravan Opiston kanssa.