Keravan kartanon syysjuhla järjestetään lauantaina 7.9.2019 klo 12-15. Tilaisuudessa voit tutustua, tehdä ja oppia arjen kiertotaloudesta ja kestävän elämän valinnoista. Ohjelmassa on erilaisia tietoiskuja, työpajoja, työnäytöksiä ja hauskaa tekemistä koko perheelle. Tapahtuman järjestää Jalotus ry yhteistyössä Keravan Opiston kanssa.  Facebook-event.

Yhteisöviljelmä

Tervetuloa tutustumaan Jalotuksen yhteisöviljelmään ja maistelemaan oman maan makuja yhdessä viljelijöiden kanssa. Paikalla myös ylipuutarhurimme Jaana Saraste, jolta voi kysellä vinkkejä puutarhan syystöihin. Voit myös samalla ilmoittautua mukaan ensi vuoden viljelyporukkaan.

Jalotuksen kompostikierros

Tule tutustumaan Jalotuksen kompostointiratkaisuihin. Noin 30 minuuttia kestävällä kierroksella tutustumme yhteisöviljelmällä olevaan puutarhajätekompostiin, henkilökunnan keittiön matokompostoriin ja ravintolan kuumakompostorin toimintaan. Kierrokset alkavat klo 12.15, 13.15 ja 14.15 Jalotuksen yhteisöviljelmältä. Vetäjänä on biologian opettaja ja ympäristökasvattaja Risto Poijärvi.

Fillariverstas

Fillariverstaalla voit tehdä syyshuollon omaan pyörääsi ohjaajan opastuksella. Verstaalta löytyy tarvittavat työkalut perustarkastuksien ja -säätöjen sekä miksei myös isompienkin operaatioiden tekemiseen. Jos jotain huoltoa ei yksinkertaisesti voida tehdä, annamme ainakin neuvoa siitä, kuinka ja missä asia hoituu.

Paikan päältä löytyy ohjaajan lisäksi perussetti työkaluja sekä mm. tavanomaisimpia öljyjä ja rasvoja.

Perusperiaatteena varaosien puolesta on se, että tuo itse mukanasi mitä tarvitset, tai tule ensin verstaalle ja katsotaan yhdessä mitä osia fillarin kuntoon saattaminen vaatii. Työkalujen ja öljyjen käyttö ja ohjaus on syysjuhlassa maksutonta, mutta materiaaleista peritään pieni maksu käytön mukaan.

Sähköavusteisen Gran Amigo -laatikkopyörän testausta

Syysjuhlissa pääsee testaamaan Wheelströmin edustajan opastuksessa sähköavusteista Gran Amigo -laatikkopyörää. Pyörä tulee myöhemmin testattavaksi ja varattavaksi Jalotuksen lainaamoon. Olisiko tässä ratkaisu arkiaskareiden hoitamiseen ja harrastuskuskaamiseen? Pyörän kyytiin saa kätevästi ostokset tai kaksi lasta kyytiin turvavöihin. Pyörää pääsee kokeilemaan navetan pyöräverstaan edustalla.

https://wheelstrom.com/fi/product/gran-amigo/

Biohiili

Tule tutustumaan biohiilen valmistukseen. Kuulet samalla mitä biohiili on ja mitä hyötyä siitä on, mihin kaikkeen sitä voi käyttää, miten voit valmistaa biohiiltä risuista itse, ja miksi biohiilen valmistaminen on ympäristöteko ja pienentää hiilijalanjälkeäsi.

Vetäjänä Pekka Koivukunnas, joka on erikoistunut biohiilen kotipolttoon ja paikan päällä valmistuu biohiiltä Pekan uudella kaasugrillistä modatulla biohiiligrillillä. Paikan päällä myös katsottavana muita Pekan kehittämiä biohiilettimiä.

https://www.facebook.com/Biohiili-Biochar-849106728564060/

Savipizzauunin avajaiset

Tervetuloa tutustumaan Jalotuksen juuri valmistuneeseen savipizzauuniin. Myynnissä uunituoretta pizzaa niin kauan kuin sitä riittää ja voit samalla kysellä vinkkejä uunin rakentamiseen.

Puutyöpajapäivä Jalotuksen puuverstaalla (huom. klo 10-16)
Voit tulla tekemään puutyöpajaan töitäsi puuntyöstökoneilla ja saada samalla apua ohjaajalta. Tähän pajaan voit ilmoittautua etukäteen Keravan opiston sivuilla, mutta voit myös osallistua tulemalla paikalle, mikäli pajaan mahtuu. Pajamaksu on 15 euroa. Ilmoittautuminen: https://opistopalvelut.fi/kerava/course.php?l=fi&t=9047

Luontotila Rönni
Myynnissä Luontila Rönnin tuotteita, kuten kasvivärjättyä villalankaa, Anu Pensolan taideprinttejä ja -kortteja, pakurihunajaa, sekä pihka- ja hamppusalvaa. Myyntipiste puuverstaan edessä. www.ronnintila.fi

Jalotuksen esittelykierros klo 13
Tervetuloa kuulemaan siitä, mitä kartanolla oikein puuhataan ja miten Jalotuksen toimintaan osallistumalla voit tukea kestävästi elämistä. Kierros alkaa tapahtuman infoteltan edustalta klo 13.00 ja sen vetää Anna Evilä.

Tee itse jongleerauspallot hävikkimateriaalista

Jalotuksen syystapahtumassa tehdään Keravan Sirkusmarkkinoiden hengessä jongleeraus/stressipalloja. . Materiaaleina käytetään Keravan kaupungin lahjoittamia ilmapalloja sekä hävikkijauhoja tai -puuroriisiä. Voit tehdä pajassa maksimissaan kolme palloa ja paja on avoinna niin pitkään kuin materiaalia riittää! Paja sijaitsee infoteltan yhteydessä.