Kiertotalouskeskus lähti tarpeesta helpottaa kestävän arjen toteuttamista. Meidän mielestämme kestävään elämäntapaan on mahdollista siirtyä, kun kootaan ihmiset yhteen, ja aletaan yhdessä muuttaa tapojamme toimia, ajatella ja elää. Jalotuksen perustaja Anna kertoo, miten kaikki sai alkunsa: lue tarina tästä.

Jalotus on kiertotalouskeskus ja kestävän elämän yhteisö, joka toimii Keravan kartanon alueella.

Elintapojen muuttamiseksi olemme koonneet keskukseen monipuolisen valikoiman arjen kiertotaloutta mahdollistavia toimintoja ja palveluita. Valikoima täydentyy ja kehittyy koko ajan. Olemme matkamme alussa.

Palvelu- ja toimintovalikoima on koottu korjaus-, lainaus-, vaihtaminen– ja omavaraisuusaihepiirien ympärille. Jokainen meistä voi valita osallistumistapansa itse. Voit osallistua kurssille, tulla tekemään itse tai ostaa tuotteen valmiina. Tarkista lisätiedot ja ajankohtaiset uutiset: www.jalotus.fi / IG @jalotus.fi / FB Jalotus Upcycling Collective


Kiertotalouskeskuksen resurssiviisaan arjen teema ja tarkoitus


Lainataan, korjataan ja vaihdetaan mieluummin kuin ostetaan aina uutta, ja kun ostetaan uutta, ostetaan hävikki- tai kierrätysmateriaaleista valmistettua, laadukasta & korjauskelpoista. Opitaan ja lisätään hyvinvointia omavaraisuuden ja luonnon avulla. Nautitaan yhteisöllisyydestä ja estetiikasta kaiken tämän ympärillä.

Kiertotaloudessa käyttöön ottamamme luonnonvarat saavat pidemmän käyttöiän ja neitseellisten raaka-aineiden käyttö vähenee. Jalotuksessa materiaalit ja tarvikkeet upcyclataan – materiaalit saavat uuden mahdollisuuden taitavissa käsissä. Mitä laadukkaampi ja luonnonmukaisempi lähtötuote on, sen paremmin se sopii korjattavaksi ja uudelleen käsiteltäväksi.

Arjen kiertotalous henkii samanaikaisesti vanhaa ja uutta: palaamme aikaan ennen kertakäyttökulutusta ja vastaamme tarpeeseen vähentää ylikuluttamista. Herätämme uuteen eloon myös mestari-kisälli-perinnettä.


Toteuttajia kaikilta yhteiskunnan sektoreilta

Kiertotalouskeskuksen perustaminen toteutettiin Sitran ja Keravan kaupungin hanketyönä vuoden 2018 aikana. Hankkeen aikana luotiin monistettava kiertotalouskeskuksen toimintamalli ja vuoden 2019 keväällä mallia jaetaan uusiin kohteisiin. Yhteisössä toimii niin yrittäjiä, vapaaehtoisia, kaupungin toimijoita kuin yhdistyksiäkin. Kaupungin palveluista toimintaan osallistuvat kansanopisto, nuorisopalvelut ja sosiaalipalvelut.