Niin pitkään kun kertakäyttötuotteen ostaminen on paljon helpompaa kuin kestävän vastaavan, tarpeemme täyttävän tuotteen lainaaminen, monet meistä sortuu valitsemaan shoppailun. Samalla ahdistumme tavara- ja jätevuoren kasvaessa nurkissamme ja podemme huonoa omatuntoa toimiessamme arvojemme vastaisesti. Ympäristö ei yksinkertaisesti kestä nykyistä kuormitusta.

Kokoonnuimme 7.6. porukalla keskustelemaan kaupunkilaisten yhteisen lainaamon perustamisesta. Keravan Kartanon navettarakennukseen kesällä 2018 avattavaan kiertotalouskeskukseen on osoitettu älylukoilla varustettu lainaamotila, mitä hyödyntäen kuka tahansa meistä Keski-Uudellamaalla asuva voi lainata tulevaisuudessa omia vajaakäytöllä olevia tavaroita muille ilman, että joudumme suplimaan haku- ja palautusajankohtia toisten kiireisten kanssa. Tämä on upea mahdollisuus kaikille alueella toimiville yksityisille henkilöille, yhdistyksille ja yrityksillekin.

Itse lainausalusta tulee toimimaan verkossa. Jo kymmenen vuotta lainausalustaa verkossa kehittänyt ja pyörittänyt yhteistyökumppanimme Kuin oma, tulee kehittämään Jalotukselle oman alasivun, mitä kautta kuka tahansa voi tehdä varauksia Jalotus-yhteisön omistuksessa ja lainattavissa oleviin esim. verstastyökaluihin tai kenen tahansa yksityshenkilön retkeilyvälineeseen, minkä nouto- ja palautuspaikaksi on merkitytty Jalotuksen lainaamo. Rahaliikenne takuineen hoituu myös palvelun kautta kätevästi.

Millaisia tavaroita sinä lainaisit lainaamosta? Kysyimme Kuin oma-palvelun kehittäjältä Markku Jussilalta, millainen tavara liikkuu Kuin oma -palvelussa eniten. Siihen ei ole kuulemma yhtä vastausta.  Kaikki riippuu paljon siitä, millainen yhteisö tulee ottamaan palvelun omakseen. Kanootteja lainataan paljon jos alan harrastajat löytävät palvelun jne. Suosikkituotteet voivat kuulemma olla hyvinkin yllättäviä. Meidän porukka listasi omia tarpeita:

”…juhla-astiasto, sauna, pleikkari, pyörä, kuormapyörä, kolvi, kiipeily-pad, lampaankarvasatula, rinkka, puuhunripustettava teltta, sukset, luistimet, ompelukone, koru, matkarattaat, pelastusliivit, kompessori, naulapyssy, sirkkeli, porakone, kuviossha, peräkärry, tentsile, objektiivit, PA-laitteisto, häämekko, snorkkelisetti, iso matkalaukku, designvalaisin, taulu…”

Voiko omia tavaroita lainaamalla sitten rikastua? Millaisella lainahinnalla tavarat liikkuu? Nyrkkisääntö kuulemma on, että hyvä lainahinta on n. 10% tuotteen ostohinnasta, tällöin tuotteen liikkuminen ei pitäisi olla kiinni ainakaan siitä, että sen omaksi ostaminen tuntuisi houkuttelevammalta kuin lainaaminen.

Olethan valmis ottamaan haltuun nykyaikaisen tavan iloita erilaisista hyödykkeistä! Olethan heti mukana kun keski-uusimaalaisten yhteinen Jalotus-lainaamo lanseerataan heinä-elokuussa! Olethan skarppi ja seuraathan projektin etenemistä somessa Facebook  ja Instagram.

Lisätietoja voi aina kysyä minulta:  soile-maria.linnemaki@jalotus.fi / 040 740 2155 / @smlinnemaki