Jalotus ry:n jäsenistö järjestetää sesonkeja ja vuodenaikoja seuraavia tarvikkeiden ja vaatteiden vaihdantatapahtumia. Vaihdantatapahtumista pyritään muodostamaan säännöllisesti vuoden kierron mukaan toteutuvia, jotta rutinoituisimme hankkimaan sesonkituotteet vaihtamalla.

Keskukseen ei kerätä tavara- ja vaatevarastoja, kuten kierrätyskeskuksiin vaan sen sijaan vaihdannassa keskitytään tiettyihin artikkeleihin ja teemoihin järjestämällä tapahtumia. Vaihdantatapahtumat ovat vaivaton ja kiva keino uudistaa kodin irtaimistoa, koristeita ja vaatekaapin sisältöä. Sinun ei tarvitse käydä läpi koko kodin tavaramäärää, vaan voit keskittyä rajattuun irtaimistoon.

Vuoden aikana vaihdetaan talvi- ja kesävaatteita, askartelutarvikkeita, liikuntavälineitä, juhlavaatteita ja asusteita, työkaluja, taimia ja leluja.

Perusperiaatteena on, että tuotava tavara on ehjää ja sen kokoista, että sen pystyy käsillä kantamaan. Vaihtotorille voit myös pelkästään tuoda tai hakea tavaraa. Tuotteet eivät maksa mitään.

Toiminnan tavoitteena on, että käyttöön otetuilla tavaroilla ja vaatteilla olisi mahdollisimman pitkä käyttöikä yhä uusien omistajien hoivissa. Ylijääneet tavarat menevät Jalotuksen ja Hannu ja Kerttu ry:n käyttöön, josta niitä voivat myös muut kansalaisjärjestöt ja -toimijat kysellä omiin tarpeisiin.