KESTÄVÄ JA PAREMPI ELÄMÄ NYT

Surkutteletko maailman tilaa tai ahdistutko ympäristöuutisista? Haluaisitko tehdä jotain, mutta tuntuu, ettei omilla tekemisillä ole väliä? Vai oletko kenties jo aloittanut kestävän elämäntapamuutoksen ja haluaisit tehdä enemmän? Haluatko olla se, joka tarttui toimeen?

Kummin vaan, tämä kurssi on sinua varten.

Olemme keksineet Jalotuksella Elämänjalotus-menetelmän, jonka avulla iso määrä ihmisiä voi toteuttaa kestävän elämäntapamuutoksen. Elämäntapamuutoksen, jonka tavoitteena on parempi elämä kuin nykyinen. Yltäkylläinen mutta kestävä.

Voit osallistua aikamme tärkeimmän muutoksen toteuttamiseen tekemällä Elämänjalotus-verkkokurssin. 

Kestävyysmurros ei tapahdu odottamalla jonkun toisen toimia, se toteutuu tekemällä. 

KESTÄVÄ JA PAREMPI ELÄMÄ NYT

Elämänjalotus-verkkokurssi on Jalotuksen tarjoama ilmainen etämenetelmä, jonka avulla luot itsellesi kestävän elämän suunnitelman vuoteen 2030. Kurssi auttaa sinua siirtymään sanoista ja pohdinnoista tekoihin.

Olemme koonneet kurssille kattavan paketin ilmastonmuutokseen ja luontokatoon liittyvää tutkittua tietoa, jotta sinun ei tarvitse etsiä sitä monesta eri lähteestä. Kurssin aikana saat ymmärryksen nykyisestä ilmastovaikutuksestasi ja opit, minkälaisilla teoilla kevennät hiili- ja luontojalanjälkeäsi.

Tämä kurssi ei kuitenkaan keskity pelkästään ilmastolaskelmiin. Olemme omistaneet ison osan kurssista kestävälle hyvinvoinnille sillä tiedämme, että henkinen ja fyysinen hyvinvointi tukevat kestävän elämän omaksumista. Kurssilla pääset pohtimaan arvojasi, saat tukea elämäntapamuutoksen tekemiseen ja luot oman käsityksesi kestävästä ja yltäkylläisestä elämästä.

Kurssin toteutuksen on rahoittanut Sitra.

ELÄMÄNJALOTUS-VERKKOKURSSIN SISÄLTÖ

OSA 1: Aloita kestävä elämäntapamuutos

Tässä Elämänjalotus-verkkokurssin ensimmäisessä osassa pääset tutustumaan arvoihisi ja toiveisiisi tulevaisuudelta. Opit, mikä sinua motivoi kestävään elämäntapamuutokseen ja minkälaisia sisäisiä ristiriitoja sinulla saattaa olla muutoksen tiellä. Tämä osa tarjoaa myös perustietoa ilmastonmuutoksesta, jotta ymmärrät, mitä kestävä elämäntapamuutos käytännössä tarkoittaa. Tulet laskemaan oman hiilijalanjälkesi ja aloitat kestävän elämäntavan suunnitelmasi vuoteen 2030. Tämä osa vastaa esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: 

  • Mitkä ovat syvimmät syyni toimia ilmastonmuutoksen eteen?

  • Miksi ja miten olemme päätyneet maailmassa näin hankalaan tilanteeseen?

  • Mitä kaikkea ilmastonmuutos oikeastaan tarkoittaa ja mitä minä voin pienenä ihmisenä sille tehdä?

  • Millä tavalla nykyinen elämäntapani kuormittaa planeettaa ja millaisia muutoksia voin tehdä?

OSA 2: Vaali kestävää hyvinvointia

Tässä Elämänjalotus-verkkokurssin toisessa osassa puhumme kestävästä hyvinvoinnista. Opit, miten ja miksi hyvinvointi on tärkeä osa ekologisesti kestävää elämäntapamuutosta ja saat vinkkejä elämäntapamuutokseen sitoutumiseen. Tämä osio auttaa sinua vastaamaan esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: 

  • Millaisia tunteita ilmastonmuutos minussa herättää ja miksi niillä on väliä?

  • Millainen asenne tukee minua elämäntapamuutoksessa?

  • Millaiset hyvinvointiteot auttavat minua jaksamaan?

  • Miten juurrutan uudet tavat arkeeni niin, etteivät ne unohdu heti seuraavalla viikolla?

OSA 3: Kehitä luontosuhdettasi

Tässä osiossa opit uusia käsitteitä luontovaikutuksiisi liittyen sekä pääset valitsemaan tekoja, jotka sekä parantavat suhdettasi luontoon että auttavat vaalimaan sitä. Saat myös reflektoida nykyistä luontosuhdettasi ja saat uusia näkökulmia lähiympäristöösi. Tämä osio auttaa sinua vastaamaan esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: 

  • Mitä tarkoitetaan luontokadolla?

  • Mikä on luontojalanjälki?

  • Miten luontojalanjälki ja hiilijalanjälki liittyvät toisiinsa?

  • Millainen on oma luontosuhteeni?

  • Mitä hyötyä luonnosta on hyvinvoinnilleni?

  • Miten voin tukea luonnon hyvinvointia?

OSA 4: Viimeistele kestävän elämän suunnitelmasi

Tässä osiossa viimeistelet suunnitelmasi ja saat motivaatiota jatkoon. Nyt on aika lähteä elämään kestävää elämää todeksi, joten vaikka tämä kurssi tuleekin päätökseensä, sinun matkasi vielä jatkuu. Tämä osa auttaa sinua vastaamaan esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: 

  • Miksi jo pelkästään tämän kurssin suorittaminen on iso teko?

  • Miksi on tärkeää, että sitoudun tekoihin ja teen valintani näkyväksi sekä itselleni että muille?

  • Mitä vertaistukea tarvitsen jatkossa?

  • Miten voin vaikuttaa omaa kotiani laajemmin?

ELÄMÄNJALOTTAJIEN PALAUTTEITA

  • "Kurssi oli ajatuksia ja mielenkiintoa herättävä. Mentiin positiivisen kautta mikä oli kiva vaikka vakavasta asiasta kyse."

  • "Hyvä kokonaisuus, paljon tärkeitä pointteja ja vastauksia yleisiin esiin tuleviin kysymyksiin."

  • "Sain armollisuutta itseäni kohtaan ja ajatuksia kuinka jatkaa eteenpäin. Ennen kurssia ajattelin, että kaikki helpot muutokset elämässä on jo tehty, mutta kyllä niitä löytyi vielä lisää."

OPPAASI ELÄMÄNJALOTUS-KURSSILLA

Anna Evilä

Jalotuksen perustaja ja kestävän elämän visionääri, joka rakentaa perheelleen ekotaloa, ajaa biokaasuautolla ja lentää aniharvoin.

Sanna Iranta

Jalotuksen yhteisöpäällikkö, joka uskoo, että kestävät valinnat ovat helpompia yhdessä kuin yksin ja tekemällä saa itselleen toivoa. Sanna on myös taitava nettikirppisten käyttäjä.

Jenni Marttinen

Jalotuksen toiminnan kehittäjä, joka on onnistunut viime vuosina leikkaamaan hiilijalanjälkeään usealla tonnilla.

Lauri Helle

Jalotuksen arkisen toiminnan pyörittäjä, josta tuli vahingossa kasvissyöjä.

KURSSIN VIERASPUHUJAT

Kurssilla puhuvat Jalotuksen oppaiden lisäksi myös eri alojen vieraat. He täydentävät sisältöä omalla asiantuntemuksellaan ja tyylillään, jotta sinä voit löytää sinua puhuttelevan näkökulman kestävään elämään. Kurssin vieraspuhujia ovat:

Tuuli Hirvilammi, sosiaalipolitiikan tutkija, Tampereen yliopisto

Aurora Airaskorpi, valmentaja ja kirjailija, High on Hope

Panu Pihkala, ympäristöteologian dosentti, Helsingin yliopisto

Sami El Geneidy, ympäristöjohtamisen tutkija, Jyväskylän yliopisto

Arto O. Salonen, professori, kestävän hyvinvoinnin asiantuntija ja Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen.

nainen puhuu ryhmalle