
KOKEILEMME KESTÄVÄN ELÄMÄN RATKAISUJA
Jalotus pyrkii tarjoamaan kansalaisille tutkimukseen perustuvia, käytännössä toimiviksi testattuja ratkaisuja kestävän ja hyvinvoivan elämäntavan rakentamiseen. Siksi toteutamme erilaisia projekteja ja hankkeita, joissa viemme tutkimustuloksia käytäntöön, kutsumme kansalaiset mukaan kokeilemaan kestävän elämän keinoja ja keräämme palautetta onnistumisista.
KÄYNNISSÄ OLEVAT HANKKEEMME
Kestävän elämän osallisuusohjelma 2023-2025
Jalotus aloitti syksyllä 2023 säännöllisen, kaikille avoimen toiminnan arkipäivisin, arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Jalotuksen toimintaan ovat tervetulleita niin vapaaehtoiset, perheet, nuoret, harjoittelijat kuin eläkeläisetkin - kaikki, joita kiinnostaa yhdessä tekeminen ja kestävän elämän oppiminen.
Toiminnan pyrkimyksenä on luoda ja kehittää kestävän elämäntavan osallisuus- ja vapaaehtoistoiminnan malli. Toimintamallin käyttöön koulutetaan toimijoita ja yhdistyksiä ympäri Suomea. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksin.
Osallisuusmalli mahdollistaa eläkeläisille, lapsiperheille ja nuorille aikuisille tasavertaisen mahdollisuuden osallistua ja oppia kestävästä elämäntavasta ja vaikuttaa omaan ympäristöönsä elämäntilanteesta riippumatta. Toiminta lisää yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyttä sekä ilmastoahdistusta. Lue lisää blogista ja tule mukaan!
Lisätietoja hankkeesta Sanna Irannalta: sanna.iranta(ät)jalotus.fi
Curiosoil 2024-2028
CURIOSOIL (Awakening Soil Curiosity to Catalyze Soil Literacy) on nelivuotinen, EU:n rahoittama hanke, joka keskittyy maaperän lukutaidon ja koulutuksen parantamiseen. Hankkeen tavoite on lisätä tietoa ja tuottaa opetusmateriaaleja maaperästä, sillä tämä tärkeä luonnonvara on alati lisääntyvän köyhtymisen kohteena. CURIOSOIL pyrkii syventämään yleistä ymmärrystä maaperän dynamiikasta hyödyntämällä käytännön maaperäkokemuksia sekä luomalla yhteyden ihmisten ja maaperän välille.
Kehittämällä yhteistyössä opetusmateriaaleja, koulutusohjelmia opettajille ja "Soil Curiosity Kit" -pakettia, CURIOSOIL kehittää maaperän lukutaitoa, sitouttaa kansalaisia ja edistää kestäviä maaperän käyttötapoja. Hankkeen tavoitteena on sisällyttää maaperän terveys EU:n koulujen opetussuunnitelmiin vuoteen 2030 mennessä, lisätä tietoisuutta ja edistää käyttäytymisen muutoksia kestävän ja ilmastoälykkään tulevaisuuden saavuttamiseksi.
Jalotus on osa kansainvälistä ECOLISE -verkostoa, joka on yksi Curiosoil -hankeen pääkumppaneista. Hankkeen luotsaamisesta Jalotuksessa vastaa viljelyneuvoja Teija Timilsina.
Kysy lisää: teija.timilsina@jalotus.fi
C4C - Communities for Climate 2024-2025
Jalotus on mukana Euroopan komission on käynnistämässä Communities for Climate – C4C -pilottihankkeessa. Hanke on Euroopan komission rahoittama C4C-aloite, jota johtaa AEIDL ja johon kuuluvat ECOLISE, REScoop.eu, DRIFT sekä joukko maakohtaisia asiantuntijoita ja temaattisia asiantuntijoita. Jalotuksen Teija ja Anna on rekrytty hankkeeseen mukaan maakohtaisiksi asiantuntijoiksi. Sparraamme ja fasilitoimme kestävää elämää edistäviä hankkeita, jotka valitaan mukaan C4C:n järjestämän hakuprosessin kautta.
Lisätietoja hankkeesta saat Teija Timilsinalta: teija.timilsina@jalotus.fi ja Anna Evilältä: anna.evila@jalotus.fi
MENNEET HANKKEET
-
2023-2024: loppuraportti
Jalotus koordinoi arkkitehti Johanna Hyrkäksen johtamaa Kevytsavi 2.0 -hanketta, jonka tavoitteena oli lisätä kevytsavielementtien käyttöä rakentamisessa vuosien 2023 ja 2024 aikana. Hankkeessa jalkautettiin Aalto-yliopiston Kevytsavi 1.1 ja Arkkitehtitoimisto Päätalo Oy:n kevytsavielementin prototyyppi -hankkeissa saatuja tuloksia ja julkaistiin saviharkkojen valmistusopas.
Jalotus, Suunnittelutoimisto Part 2, Savitaito ja Keravan kaupungin Uuden ajan rakentamisen festivaali (URF) toteuttivat kesien 2023 ja 2024 aikana avoimia saviharkkotyöpajoja Keravan kartanolla. Työpajoissa oppii, miten harkkoja voi valmistaa itse. Käytännössä saviharkkojen käyttöä kokeiltiin Suunnittelutoimisto Part 2:n ja Arkkitehtitoimisto Päätalo Oy:n suunnittelemissa kolmessa koerakennuskohteessa.
rahoittaja: Ympäristöministeriö -
2024 (10kk): loppuraportti
Jalotus on kehittänyt Elämänjalotus-menetelmän. Menetelmä kokoaa kaiken tarvittavan tiedon ja esimerkit kestävyyshaasteen ja sen ratkaisujen ymmärtämiseen sekä onnistuneen elämäntapamuutoksen toteuttamiseen. Se innostaa tarttumaan toimeen ja mahdollistaa ihmiselle kestävään elämäntapaan siirtymisen omaan elämään sopivan suunnitelman ja vertaistuen turvin. Menetelmä on suunniteltu mahdollistamaan kestävyysliikkeen huomattavan skaalautumisen.Tuotimme menetelmästä Sitran rahoituksella verkkokurssin ja jaoimme sen käyttöön viiteen eri kaupunkiin vuoden 2024 aikana.
-
1.1.2023 – 30.4.2024: loppuraportti
tulosblogikirjoitus vuodelta 2023
Hankeaikana edistimme ruokakansalaisuuden toteutumista kaupunkiolosuhteissa kokeilujen muodossa niin Keravalla taloyhtiöissä, kouluissa, päiväkodeissa ja joutomailla kuin kansallisesti.
Harppasimme isoja askelia kaupunkiviljelyneuvonnan parissa ja kokoamalla kumppanuusmaataloustoiminnan ja kestävän ruokajärjestelmän kansallisen verkoston yhteen. Lisäsimme merkittävästi ruokakansalaisuuden mahdollisuuksia Keravalla luomalla edellytykset paikalliselle kumppanuusviljelytoiminnalle ja kaupunkiviljelyn lisääntymiselle. Verkostoiduimme laajasti eri sidosryhmien kanssa ja viestimme aktiivisesti ja selkeästi erilaisissa sähköisissä välineissä sekä printtimediassa. Kokeilujemme skaalaamiseksi ja levittämiseksi järjestettiin yleisö-, koulutus ja verkostoitumistapahtumia alan toimijoille.
Aktiivinen viestiminen sosiaalisessa ja printtimediassa tavoitti yli 112 000 suomalaista. Toteutuksissamme ja tilaisuuksissamme tavoitimme yli 2200 osallistujaa.rahoittaja: Maj ja Tor Nesslingin säätiö
-
2022-2023: loppuraportti
Maailmanjalotus 2 oli Jalotuksen kehityshanke, jossa kehitettiin ja skaalattiin paikallinen kestävän elämän liikkeemme valtakunnalliseksi ja kansainväliseksi toimijaksi.Hankkeessa kehitettiin Jalotuksesta valtakunnallinen ja kansainvälisesti verkottunut kestävän elämän liike, joka tukee myös paikallisia liikkeitä heidän toiminnassaan. Hankkeeseen kuului Suomen sisäisen valtakunnallisen verkoston kokoamista, sparraustoimintaa, Transition Networkiin ja ECOLISE -verkostoihin liittyminen ja Suomen siirtymäliikkeiden edustaminen niissä.
Rahoittaja: Työ- ja elinkeinoministeriö
-
1.5.2019 – 31.12.2021
Hankkeen tarkoitus on luoda ja kehittää ravinnekierrätykseen käytännön ratkaisuja Keravan kartanon alueelle, toteuttaa ravinnekierron tärkeyden ja toteuttamiseen ymmärtämiseen opastusta ja koulutusta sekä järjestää toimintaa, jonka tuloksena ihmiset oppivat mahdollisuuksia toteuttaa ravinnekiertoa omissa kiinteistöissään kaupungissa ja haja-asutusalueilla. Vaikeasti avautuvia käsitteitä kuten kiertotalous ja ravinnekierrätys konkretisoidaan ymmärrettävään ja käyttökelpoiseen muotoon. Hankkeen kesto on kolme vuotta.
-
1.3.-30.6.2019
Keravan Jalotuksen tavoitteena on olla arjen kiertotalouskeskustoiminnan edelläkävijä, johon uudet keskukset ja yhteisöt voivat tukeutua. Toimintamallia jaettiin Sitran rahoittaman jatkohankkeen puitteissa eteenpäin tukemaan uusien keskuksien syntymistä. Jatkohanke päättyi 30.6. Hanketta koordinoi Jalotus ry yhteistyössä Keravan kaupungin kanssa.
-
Ympäristökasvatusprojekti kouluryhmille ja muille aiheesta kiinnostuneille
Keväällä 2019 käynnistyi Jalometsä -projekti, jossa aktivoidumme pitämään yhdessä huolta kaupunkiympäristöstämme. Projektin tarkoituksena on istuttaa Keravan Kartanon alueelle uusia jalopuiden taimia ja lisätä luonnon monimuotoisuutta kestävää elämäntapaa kunnioittaen.
-
6.2.-31.5.2019
Kaupunkeihin muodostuu jatkuvasti tilahävikkiä eli tiloja, joita kaupunki ei pysty hyödyntämään, mutta joista se ei voi luopuakaan. Kokeilussa etsimme Keravan kartanon päärakennukseen pitkä- tai lyhytaikaisia vuokralaisia ja tarjosimme tilojen isännöintiä. Hankkeen budjetti oli 5000 euroa, sen rahoitti valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke ja tilaajana oli Motiva Oy.