JALOPELTO

Kaipaatko lautasellesi terveellisiä ja tuoreita porkkanoita, perunoita, lehtikaalia ja muita vihanneksia? Nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä osaksi Jalotuksen uutta vihannesviljelmää, Jalopeltoa.

MIKÄ ON JALOPELTO?

Käynnistämme keväällä 2024 aikana uuden tavan tuottaa ruokaa, jossa Jalotuksen palkkaama luomupuutarhuri kasvattaa vihanneksia Keravan kartanon viereisillä pelloilla kaikille Jalopellon jäsenille. Ammattipuutarhuri huolehtii viljelmän hoidosta ja varmistaa, että vihanneksilla on oikeat olosuhteet hyvää satoa varten. 

Viljelmän jäsenet sitoutuvat ostamaan etukäteen tietyn osuuden viljelmän sadosta, ja tuottaja vastaavasti sitoutuu tuottamaan sadon. Voit siis halutessasi vain noutaa sadon viikoittain tai joka toinen viikko. Monet ovat kuitenkin jo nyt olleet kiinnostuneita osallistumaan aktiivisesti viljelysten hoitamiseen ja oppimaan vihannesviljelyä, joten sekin onnistuu mahtavien puutarhureiden opastuksessa. Pääset siis raikkaassa ulkoilmassa upottamaan kädet multaan niin halutessasi. 

Puolen hehtaarin kokoisella pellolla viljellään vihanneksia, kasviksia ja yrttejä: muun muassa perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta, keltajuurikasta, kesäkurpitsaa, salaatteja, villirucolaa, lehtikaalia, pinaattia, herneitä, papuja, tomaatteja, avomaankurkkuja, sipuleita, minttua, timjamia, ruohosipulia ja basilikaa.

KETÄ VARTEN JALOPELTO ON?

Kaikkia varten. Yhteisöllinen ruoantuotanto on kaupunkilaisille avointa toimintaa, johon kuka tahansa voi osallistua satomaksun suoritettuaan. Voit itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon haluat olla kädet mullassa viljelemässä ruokaa. Halutessasi voit vain noutaa sadon kerran viikossa.

Jalopelto tarjoaa mahdollisuuden kehittää kestävää ruokakulttuuria, oppia ruoantuotannosta, tehdä ilmastotekoja, vahvistaa luontosuhdetta ja parantaa hyvinvointia.

Etsimme mukaan myös ravintoloitsijoita, kouluja ja päiväkoteja, jotka haluaisivat ottaa isomman siivun sadosta ja ryhtyä siten kumppaniksemme. Lue lisää täältä.

Milloin pääsen mukaan?

Viljelykausi alkaa maalis-huhtikuussa ja ensimmäinen sato kerätään alustavan suunnitelman mukaan heinäkuussa. Voit lukea alta Jalopellon jäsenyysvaihtoehdoista. Liity myös Jalopellon tiedotuslistalle, niin pidämme sinut ajan tasalla pellon etenemisestä.

TUTUSTU JÄSENYYSVAIHTOEHTOIHIN

UPOTA SORMET MULTAAN

240 €/kausi

Tämä osuus sisältää heinäkuun lopulta lokakuulle viikottaisen satokassin, jonka poimit itse. Lisäksi sitoudut osallistumaan kasvukaudella talkoisiin 20-40 tunnin ajaksi. Talkootöissä opit hoitamaan vihannesviljelmää ja näet viljelykauden eri vaiheita käytännössä. Yhden sato-osuuden hinta  on noin 20 € viikottain toteutettuna.

LÖYDÄ LUONTOYHTEYS

330 €/kausi

Tämä osuus sisältää heinäkuun lopulta lokakuulle viikottaisen satokassin, jonka poimit itse. Lisäksi sitoudut osallistumaan talkoisiin oman aikataulusi mukaan. Talkootöissä opit hoitamaan vihannesviljelmää ja näet viljelykauden eri vaiheita käytännössä. Yhden sato-osuuden hinta  on noin 27 € viikottain toteutettuna. 

NOUDA SATOKASSI

420 €/kausi

Tämä osuus sisältää viikottaisen satokassin valmiiksi poimittuna ja pakattuna heinäkuun lopulta lokakuulle. Voit noutaa kassin Keravan kartanolta kylmiöstä kun sinulle parhaiten sopii. Lisäksi pääset osallistumaan sadonkorjuujuhliin. Halutessasi voit myös osallistua kursseille ja talkootöihin, mutta talkoovelvoitetta ei ole. Yhden sato-osuuden hinta  on noin 35 € viikottain toteutettuna.

LIITY JALOPELLON TIEDOTUSLISTALLE

Haluatko kuulla Jalopellon kuulumisista ensimmäisenä? Jätä yhteystietosi alla olevan linkin kautta niin pidämme sinut ajan tasalla.

OPI LISÄÄ YHTEISÖLLISESTÄ VILJELYSTÄ

Jos yhteisöllinen vihannesviljely kiinnostaa mutta et vielä aivan tiedä, mitä se on, tässä muutama lukuvinkki tutkimusmatkallesi:

Voit myös olla suoraan yhteydessä viljelykoordinaattori Maija Holmaan (maija.holma@jalotus.fi) tai kumppanuusviljelyn asiantuntija Teija Timilsinaan (teija.timilsina@jalotus.fi).