Jalotus esittäytyy - Marju

Kuka olet ja mitä kuuluu?

Olen Marju Kortemäki, yhteiskuntatietelijä ja puutarhuri. Ja kiitos kysymästä, kuuluu oikein hyvää! Lämpöä ja töitä riittää.

Mitä teet Jalotuksella?

Jalotuksella vastaan puutarhatöistä ja olen hallituksen jäsen. Lisäksi vastaan työharjoittelijoiden, kuntoutujien, työkokeilijoiden, vapaaehtoisten, tettiläisten ja kesätyöntekijöiden ohjaamisesta.

Otan vastaan työharjoittelijoiden näyttöjä ja pidän yhteyttä eri viranomaisiin. Räätälöin yhteistyössä tänne tulevien ja heidän opettajiensa, ohjaajiensa ja avustajiensa kanssa kullekin juuri sopivan "ohjelman", työn tai toiminnan. Jalotuksella voi tehdä töitä puutarhassa, viljelmällä, eläinten parissa, pyöräpajassa tai kiinteistöhuollossa. Erikoisempiakin hommia riittää - biohiilettäminen, ulkokäymälöiden ja kompostien ylläpito sekä pienimuotoinen rakentaminen ja korjaus kierrätyshenkisesti. Lisäksi meillä voi tehdä täsmätöitä eli tärkeää, mutta selkeää ja helppoa työtä kuten siivota, kerätä oksia, lajitella ruuveja ja pestä ruukkuja.

Miten ja milloin päädyit Jalotukselle?

Kävin jäsenillassa syksyllä 2018 kuulemassa Jalotuksen toiminnasta. Vuoden 2019 alussa Anna Evilä soitti ja kysyi, tietäisinkö ketään, joka on kiinnostunut kirjoittamaan hankehakemusta ravinnekierrätyksestä Ympäristöministeriölle. Vastasin heti "Minä!" ja sillä tiellä ollaan. Hankehakemus hyväksyttiin ja pääsimme tekemään monipuolista ja jännittävää hanketta.

Miksi toimit Jalotuksella?

Jalotuksella työskentely on minulle sekä harrastus että työ. Olen todella iloinen siitä, että täällä työskentelevät ihmiset saavat kokemusta haluamastaan alasta tai pystyvät testaamaan omaa jaksamistaan työelämässä. Räätälöidyt työtehtävät voivat toimia ponnahduslautana joko sopiviin opintoihin tai työelämään. Huolena minulla on, mistä saada rahoitus tälle kehittämällemme mallille.

Jalotuksen laaja porukka on kiinnostavaa ja lähimmät työkaverit pelastavat päivän! Kartanon ympäristö eläimineen ja Merikallion lintupuistoineen rauhoittavat mielen.

Mitä kestävä elämä merkitsee sinulle?

Kestävä elämä on mietittyjä ratkaisuja, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, mahdollisimman vähäistä kulutusta ja kekseliästä uusiokäyttöä. Se on myös isoja yhteiskunnallisia ja maailmanlaajuisia päätöksiä sekä suunnanmuutoksia.

Kerro viisi vinkkiä kestävämpään elämään:

1) Puutarhassa ei kannata eikä saakaan turhaan haravoida - lehdet ja ruohonleikkuujäte ravitsevat maata. Maaperän eliöstö häiriintyy turhasta haravoinnista.

2) Ellei halua jättää voikukkia tai muita "rikkakasveja" pölyttäjien ruokapöydiksi, ne kannattaa kaivaa maasta ja levittää istutuksille multapintaa peittämään. Tämä viherkate suojaa maan pintaa kuivamiselta ja lannoittaa maata.

3) Huomaa, että voikukan kukka jatkaa kehittymistään kitkemisen jälkeenkin. Kukat voikin mädättää vedessä noin viikon ja käyttää tämä ihanan lemuava käyte lannoitteena kasveille (muutkin kasvit ja kasvin osat sopivat käytteeseen).

4) Kaikki mahdollinen hulevesi (katolta valuva sadevesi) ja harmaa vesi (pesuvedet, valutusvedet, keitinvedet) kannattaa ottaa talteen ja käyttää vaikkapa puutarhakasvien kastelussa.

5) Tontilta ei kannata viedä mitään käyttökelpoista pois. Ruuanjätteet voi kompostoida mullaksi, samoin varisseet lehdet ja lähes kaiken orgaanisen materiaalin. Oksista ja rungoista voi tehdä lahopuuaidan. Vain mielikuvitus on rajana!

Edellinen
Edellinen

Syyskuussa tapahtuu

Seuraava
Seuraava

Jalotus esittäytyy - Pekka