Kestävän ja kivan elämän työpaja nuorille aikuisille

Jalotuksen työpaja on tarkoitettu nuorille aikuisille eli 18 – 29  -vuotiaille. Työpajatoiminta alkaa Keravan kartanolla toukokuussa 2025. Työpajan tarkoituksena on edistää nuorten työ- ja opiskeluvalmiuksia. Tuemme arjen hallintaa ja harjoittelemme kestävän elämän taitoja: viljely, ekoäly, eläintenhoito, ruoanvalmistus ja hyvinvointi. Tavoitteenamme on myös inspiroida muita työpajoja ottamaan ohjelmaansa kestävän elämän taitoja. Visionamme on olla innostavin ja asiantuntevin ekososiaalista sivistystä edistävä nuorten työpaja Suomessa. Työpajan rahoittajat ovat Aluehallintovirasto ja Jalotus ry.

Perustiedot

Työpajatoiminta vastaa sekä nuorten tarpeisiin että aikamme kestävyyskriisiin. Toiminnalle on tarve, koska työkokeilupaikkoja on toiminta-alueellamme vähän. Päätoiminta-alueemme on Kerava, Vantaa ja Sipoo. Teemme yhteistyötä Vantaan Keravan hyvinvointialueen ja Keravan ja Sipoon työllisyysalueen kanssa. Pajaan voi tulla myös muista kunnista. Pajan alat ovat puutarha, eläintenhoito sekä luonto- ja ympäristöala. Toimintaan kuuluvat myös ruuanlaitto ja pienimuotoinen kahvilatoiminta. 


Pajan osallistujat

Pajaan osallistuvat ovat lähialueen nuoria aikuisia työkokeilijoita. Pajassa voi olla vuoden aikana maksimissaan yhteensä 25 nuorta. Nuoria rekrytoidaan Vantaan Keravan hyvinvointialueen kuntouttavan työtoiminnan, työllisyysalueen, Ohjaamon sekä muiden Jalotuksen verkostojen kautta. 


Henkilökunta

Henkilökuntaan kuuluu neljä osa-aikaista työntekijää, joista kaikki tekevät työvalmennusta mm. puutarha-, viljely- ja kahvilatöissä. Kaksi heistä vastaa myös ryhmä- ja yksilövalmennuksen toteuttamisesta. Pajatoiminnan tukena työskentelee tämän lisäksi kolme  hallinnon henkilöä pienellä panoksella. Yhdellä yksilövalmentajalla on yhtä aikaa maksimissaan kuusi nuorta valmennettavanaan.

Työmenetelmät

Työmenetelmät ovat yksilö-, ryhmä- ja työvalmennus. Yksilöohjaus on voimavarakeskeistä. Ryhmävalmennus tutustuttaa mm. urapolkuihin. Työvalmennus tukee nuorta työssä. 

Oppimisympäristö ja jatkopolut

Työpaikalla tapahtuvaa oppimista on tehty Jalotus ry:ssä yli neljän vuoden ajan. Oppimisympäristömme on tunnistettu tutkintojen perusteiden mukaiseksi oppilaitoksissa (mm. Keuda ja Spesia). Työpaja tukee koulutukseen hakeutumisessa ja työnhaussa. Pajalla järjestetään näyttötutkintotilaisuuksia ja otetaan vastaan näyttöjä.

Viestintä

Jalotus viestii toiminnasta nettisivujen ja sosiaalisen median kautta suunnitelmallisesti. Viestinnän pääkohderyhmä on pajan yhteistyökumppanit ja nuoret pajaan ohjaavat tahot.

Arviointi, seuranta ja vaikuttavuus

Nuoren kanssa tehdään pajajakson alussa valmennussuunnitelma, jota seurataan. Työpajalaiset vastaavat sosiaalista vahvistumista mittaavaan Sovari-kyselyyn pajajakson loppupuolella. Työpaja käyttää PAR-järjestelmää toiminnan seuraamiseen.


Näin ohjaat nuoren työpajaan

Työpaja on tarkoitettu nuorille, joiden työllistymissuunnitelmassa on puolto työkokeilusta. Paja sopii esimerkiksi nuorille,  jotka etsivät jatkopaikkaa Vakehyvan Valmennustalo Jengan asiakkuuden jälkeen, ovat ilman työ- tai koulutuspaikkaa ja hakeutuvat pajaan työvoimapalveluiden asiakkaana. Teemme yhteistyötä myös oppilaitosten kanssa, jolloin työpaja voi olla paikka, jossa nuori ottaa aikalisän opintoihinsa.

Ohjaa nuori työkokeilija ottamaan yhteyttä valmentaja Veera Víleniin (yhteystiedot alla) tai osallistumaan työpajan avoimiin oviin.


Kysymyksiä?

Työpajan päällikkö: Marju Kortemäki, marju.kortemaki@jalotus.fi, 0405362567
Nuorten yhteydenotot: valmentaja Veera Vilén, veera.vilen@jalotus.fi, 0505162738

Tule tutustumaan työpajaan

Järjestämme työpajan avoimet ovet  ti 15.4. ja ti 22.4. klo 12-14, ja tämän jälkeen kuukausittain. Tervetuloa tutustumaan, tavataan punaisen tiilinavetan edessä Keravan kartanolla.

Työpajan osoite
Jalotus ry, Keravan kartano, Kivisillantie 12, 04200 Kerava