Oppeja kumppanuusviljelystä – vierailu Rekolan puutarhalle
Jalotuksen viljelykoordinaattori Maija Holma kävi oppimassa uusimpia puutarha-alan viljelytekniikoita Kangasalla Rekolan biodynaamisella tilalla. Siellä järjestettiin heinäkuussa Helsingin yliopiston Kumakka-hankkeen kumppanuusviljelyn kurssi. Vierailulla keskityimme ympäristöystävälliseen pysyvien penkkien viljelyn menetelmään avomaavihannesten tuotannossa.
Pysyvät penkit ovat nimensä mukaan pysyviä, eli niitä ei muokata tavalliseen tapaan kyntöauralla tai muulla isolla työkoneella kasvukauden päätteeksi. Pysyviin penkkeihin lisätään kompostia siten, että maa tuottaa hyvin ja sen rakenne säilyy kasveille hyvänä. Pysyvissä penkeissä maaperän eliöt voivat hyvin, koska maata muokataan hyvin vähän.
Rehevät mangoldit odottavat ensimmäistä sadonjakoa. Rekolassa sekä mangoldit että juurekset esikasvatetaan. Näin saadaan nopeasti peittävä kasvusto, jossa rikkakasvit eivät pääse rellestämään.
Pitkät perinteet
Rekolan tilalla on pitkät perinteet. 400 vuotta vanhalla tilalla siirryttiin biodynaamiseen tuotantoon vuonna 1972. Ravinteita kierrättävässä tilakokonaisuudessa tärkeässä roolissa ovat tilan 12 emolehmää, jotka tuottavat arvokasta lantakompostia puutarhan käyttöön. Tällaisessa suljetussa ravinteiden kierrossa tilalle ei tarvitse ostaa lannoitteita ulkopuolelta. Tilalla tuotetaan monipuolinen valikoima puutarhakasveja, marjoja, viljoja, nurmea, hunajaa ja lihaa.
Rekolan puutarha on vanhin kaupallinen luomupuutarha Suomessa. Rekolan puutarha tuottaa ruokaa yli sadalle kotitaloudelle Pirkanmaalla. Se siirtyi pysyvien penkkien käyttöön vuonna 2017 ja kumppanuusviljelyyn vuonna 2019. Rekolan kumppanuusmaatalousmallissa jäsen ostaa sato-osuuden ja maksaa jäsenmaksun ja saa näitä vastaan joka toinen viikko satokassin valitsemaansa sadonjakopisteeseen.
Puutarhuri Henri Murto esittelee sprinklerikastelujärjestelmää. Sprinkleri sumuttaa hellää vesisumua kasveille.
Rekolassa vihannesrivit kannustavat kitkemään
Rekolan puutarhaa pyörittää puutarhuri Henri Murto, joka tuli tilalle 14 vuotta sitten. Puutarhasta huolehtii neljän henkilön tiimi. Puutarha koostuu 12 lohkosta, jotka on jaettu 20 pysyvään penkkiin. Jokainen viljelypenkki on helposti hahmotettavissa. Perinteisillä puutarhatiloilla vihannesrivit voivat olla satoja metrejä pitkiä, ja rivejä kitkiessä voi iskeä tuska: tuntuu, ettei työ lopu koskaan. Rekolassa rivit ovat aina 30 metriä pitkiä, joten hoitotöitä tehdessä pysyy hyvä rytmi yllä.
Kurssilla tutustuimme puutarhan viljelykiertosuunnitelmaan, työkoneisiin ja työkaluihin sekä tuotantotiloihin. Kävimme pellolla katsomassa upeita kasvustoja, kastelujärjestelmää ja rikkakasvien torjuntaa. Saimme erittäin hyviä vinkkejä työkoneista ja työkaluista. Myös käytännön vinkit sadon kauppakunnostukseen olivat oivallisia. Tällaiset vinkit ovat kullanarvoisia, sillä toimivat ratkaisut säästävät paljon aikaa, vaikuttavat sadon laatuun ja tuovat hyvinvointia viljelijöille.