Origin by Ocean ja Jalotus leväperäisessä yhteistyössä

Origin by Oceanin asiantuntijat ovat rakentaneet Jalotuksen tiloihin merten hyvislevän eli rakkohaurun kasvatusaltaan. Vielä toistaiseksi viljelymenetelmää ei ole ollut olemassa, joten Origin by Ocean kehittää niitä eri kokoisina toteutuksina. Laboratoriokasvatuksen lisäksi suuremman skaalan kasvatus tapahtuu Jalotuksen tiloissa.

Kasvatusta varten on rakennettu Itämeriekosysteemiä imitoiva kasvatusallas, jossa on tarpeellinen määrä vettä, lämpöä ja valoa. Rakkohauru tarvitsee auringonvalon kaltaista valoa yhteyttämiseen.

Itämeriekosysteemi on käytännössä kasvatusallas, jossa on merivettä. Merivesi kiertää altaassa, ja sen lämpötilaa säädellään valojen ohella. Kehitystyö tapahtuu siten, että rakkohaurun yksilöitä istutetaan altaaseen ja niiden kehittymistä seurataan. Lisäksi altaaseen tuotetaan rakkohaurun itiöitä, joiden kehitystä seurataan. Viljelyn tarkoituksena on tuottaa rakkohaurusta biomassaa edelleen jalostettavaksi. Biomassasta eristetään komponentteja muun muassa elintarvikkeisiin. Jäännösbiomassasta voidaan jalostaa esimerkiksi rehua kotieläimille. 

Rakkohauru on ruskoleviin kuuluva makrolevä. Se esiintyy Itämeressä kalliopohjaan kiinnittyneenä ja muodostaa vyöhykkeen noin puolen metrin ja viiden metrin väliselle syvyydelle meren pohjalla. Rakkohauru on täysikasvuisena noin 25 cm korkuinen. Se on muodoltaan viuhkamainen ja rakenteeltaan jämäkkä. Rannalla kulkija voi havaita rakkohaurun kun kohdistaa katseensa kalliorannalla noin puolen metrin syvyyteen. Vaihtoehtoisesti irtonaista levää voi havaita rannalle ajelehtineena. Rakkohauru ja sen muodostama vyöhyke on yksi Itämeren vedenalaisista luontotyypeistä.

Itämeri on herkkä muutoksille. Origin by Ocean ei käytä viljelyssä luonnonpopulaatioiden yksilöitä. Kehitteillä olevan viljelymenetelmän avulla luomme oman kannan, jonka siirrämme Itämereen. Meressä rakkohauru käyttää siellä olevia ravinteita kasvuunsa. Kun korjaamme rakkohaurun tuottaman sadon ennen kuin se kuolee ja hajoaa takaisin mereen, poistamme samalla Itämerestä siinä liiaksi olevia ravinteita. 

"Rakkohaurun vesiviljelyä voidaan tavallaan pitää käänteisenä maanviljelynä: ravinteita poistuu eikä niitä lisätä. Päämäärämme on puhtaampi Itämeri. Olemme iloisia yhteistyöstä Jalotuksen kanssa.” Niin siistiä! Mekin olemme älyttömän innoissamme tästä yhteistyöstä.  

Teksti ja kuvat: Ari Ruuskanen

Tekstin editointi: Anna Evilä

Edellinen
Edellinen

Kiertotaloutta ja kestävää elämää edistävä Jalotus ry saa 300 000 euron avustuksen

Seuraava
Seuraava

Vierailu Green City Farmille