“Olen oppinut, että minä pystyn” – Tällaista on Lindan arki karitsojen riimukouluttajana Jalotuksella
Linda Malmborg kouluttaa vapaa-ajallaan karitsoja kulkemaan ulkona riimuissa. Vapaaehtoistoiminta Jalotuksella on avannut hänelle uuden suunnan uralla – ja saanut haaveilemaan omasta lampaasta.
Olet Jalotuksen vapaaehtoinen riimukouluttaja. Mitä se tarkoittaa?
Opetan Jalotuksen karitsakaksikkoa, Mustikkaa ja Puolukkaa, kulkemaan ulkona riimuissa. Aluksi karitsat piti saada tottumaan riimuihin. Se onnistui palkitsemalla onnistumisesta progu-puristeella, joka on lampaiden herkkuruokaa. Palkitseminen on muutenkin tärkeää eläinten kouluttamisessa.
Aloitimme riimuissa kävelemisen ihan alkeista lampaiden aitauksessa, mutta vähitellen pääsimme sen ulkopuolelle. Nyt kävelemme Mustikan ja Puolukan kanssa parhaimmillaan tunnin mittaisia lenkkejä Jalotuksen alueella Keravalla. Minulla on onneksi mukana kaveri apukäsinä – aluksi en ajatellut, että pärjäisin karitsojen kanssa yksin. Riimukouluttamisen tavoite on, että tulevaisuudessa karitsat voisi ottaa mukaan pidemmälle reissulle.
Miten päädyit vapaaehtoiseksi Jalotukselle?
Törmäsin viime kesänä sattumalta Facebookissa Jalotuksen postaukseen, jossa kutsuttiin katsomaan ja syöttämään eläimiä. Olin aiemmin keväällä hakenut opiskelemaan eläinkouluttajan ammattitutkintoa, mutta en saanut paikkaa. Minulla oli entuudestaan kokemusta koirien kouluttamisesta, mutta tarvitsin lisää kokemusta muista eläimistä.
Innostuin Jalotuksen ilmoituksesta ja tulin kesälauantaina käymään Keravalla. Seisoin eturivissä katsomassa lampaita yhtä innokkaana kuin kaikki paikalla olevat lapset. Kun Jalotuksen eläintoiminnan koordinaattori Veera sanoi, että karitsat kaipaavat riimukouluttajaa, ilmoittauduin heti. Aloitin vapaaehtoisena elokuussa ja koulutan karitsoja pari kertaa viikossa.
Kuvaile vapaaehtoistoimintaa Jalotuksella. Minkälaista se on?
Jalotukselle on aivan ihana tulla. Sieluni lepää täällä. Jalotukselta löytyy myös aina ihania ihmisiä, jotka voivat jeesata, jos tarvitsee apua. Karitsoja ei ole pakko kouluttaa joka viikko, mutta haluan tulla Keravalle aina kun vain ehdin. Lampaiden aitaus eli lampola on kotoisa ja lämmin, enkä ajattele siellä mitään muuta. Se on todella tarpeellista, koska minulla on arjessa kova kiire työn ja opintojen kanssa.
Olet ammatiltasi koirakouluttaja. Mitä hyötyä olet saanut urallesi vapaaehtoistoiminnasta?
Pääsin Mustikan ja Puolukan ansiosta opiskelemaan eläinavusteisien palveluiden ammattitutkintoa. Vapaaehtoistoiminta on ollut kuin valmennuskurssi. Erikoistun terapiaeläinten koulutukseen ja hyvinvointiin, ja haluaisinkin kouluttaa joskus terapialampaita. Ennen koulutin vain koiria, mutta vapaaehtoistoiminta on avannut minulle uuden urapolun. Olen oppinut muutamassa kuukaudessa kouluttamaan karitsoja, vaikkei minulla ollut mitään aiempaa kokemusta. Se on ihan mieletöntä.
Mikä lampaiden kanssa vietetty hetki on erityisesti jäänyt mieleesi?
Hauskinta on ollut todistaa, kun lampaat siirretään lampolasta laitumelle. Portit avataan ja lampaat lähtevät juoksemaan sinne sun tänne, yksi on aina ihan eri paikassa kuin muut. Kun olin ensimmäistä kertaa mukana siirrossa, kokenut kollegani avasi portit ja kaitsi lampaita samalla kun apukäteni Riikka juoksi progujen kanssa saadakseen lampaat oikeaan suuntaan. Juoksin itse perässä kameran kanssa, koska halusin ehdottomasti ikuistaa näkemäni.
Mitä olet oppinut vapaaehtoisena toimimisesta?
Sen, että minä pystyn. En ollut aluksi varma, onko minusta tähän. Jokaisella koulutuskerralla tapahtui kuitenkin kehitystä ja itseluottamukseni kasvoi. Näköjään pystynkin ajattelemaan tarpeeksi lammasmaisesti. Olen myös oppinut, että haluan omia lampaita. Hankin jo lampurin käsikirjan. On uskomattoman pelkitsevaa oppia lampaiden käytöksestä ja eleistä. Niillä on ihan oma kielensä.
Kuka: Linda Malmborg
Kotoisin: Vuosaaresta
Ikä: 42
Koulutus: Koirakonsultti, ohjaaja ja kulttuurituottaja
Ammatti: Koirakonsultti
Haluatko ryhtyä vapaaehtoiseksi? Katso täältä lista Jalotuksella vapaana olevista vapaaehtoistehtävistä tai ehdota tehtävää, jota haluaisit tulla tekemään.