Kestävän elämän harjoittelu yhdessä luo toivoa ja vähentää yksinäisyyttä 

Jalotus käynnisti vuonna 2023 kestävän elämäntavan opetteluun liittyvän, kaikille avoimen toiminnan. Saamamme tulokset osoittavat, että kestävyysteeman äärelle kokoontuminen tarjoaa turvallisen tilan, opettaa uusia taitoja, vähentää yksinäisyyden kokemusta ja ilmastonmuutokseen liittyvää ahdistusta. Yhteisöpäällikkömme Sanna Iranta kertoo, miksi yhteisöllisyys on kantava voima kestävän elämäntavan opettelussa.

“Olen käynyt avoimessa toiminnassa vasta kerran (ajatus tulemisesta on kyllä pyörinyt mielessä jo pitkään), mutta oli niin mukavaa ja kotoisaa ja leppoisaa ja saman henkisiä ihmisiä, että tulen varmasti pian uudelleen! Kiitos paljon tästä mahdollisuudesta!”

 Näin kirjoitti yksi Jalotuksen avoimen toiminnan osallistujista. Rento ja yhteisöllinen tunnelma toistui muissakin palautteissa, joita saimme vuoden 2023 lopussa toteuttamassamme kyselyssä. Olemme pyrkineet tekemään kestävän elämän taitojen harjoittelun mahdollisimman yhteisölliseksi ja helposti lähestyttäväksi – ja kyselyn mukaan myös onnistuneet siinä.

Aloitimme säännöllisen, kaikille avoimen ja maksuttoman viikko-ohjelman elokuussa 2023. Sitä edelsi keväällä toteutettu suunnitteluvaihe sekä kesällä toteutetut kokeilut. Kestävän elämän osallisuusohjelma-nimellä kulkevaa kokeiluamme rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö.

Olen itse osallistunut toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen ja kohdannut osallistujia silmästä silmään. On ollut ilo huomata, että olemme voineet tarjota kohtaamispaikan kestävästä elämästä kiinnostuneille ihmisille, joilla on saattanut olla taustalla yksinäisyyden kokemus tai puuttunut samanhenkisten ihmisten verkosto.

Kun esimerkiksi yksittäinen nuori tai seniori uskaltautuu paikalle ensimmäistä kertaa ja palaa uudelleen, koen iloa ja onnistumista. Tai jos toimintaan useamman kerran osallistunut pohtii, mitä voisi tehdä Jalotuksella vapaaehtoisena, tuntuu, että olemme tehneet jotain oikein. Tässä lisää saamiamme palautteita:

“Ihanaa että Jalotus on olemassa ja tarjoaa kestävän elämäntavan yhteisöllistä toimintaa.”

“Mukavaa hengailla samanhenkisten ihmisten parissa”

“Jatkakaa hyvää duunia, seuraan kyllä aktiivisesti vaikka en vielä ole päässyt paikalle”

Osallistujista 96 % oppi kestävän elämän taitoja ja 98 % koki saaneensa toiveikkuutta ympäristöasioiden suhteen

 Järjestämämme viikko-ohjelma tukee kestävän elämän taitojen harjoittelua kuuden teeman alla: ruoka, liikkuminen, asuminen, kuluttaminen, luontoteot ja hyvinvointi. Toiminta on suunnattu erityisesti lapsiperheille, nuorille ja eläkeläisille mutta on kaikille avointa.

Ohjelmaan on kuulunut vaihtelevaa tekemistä aina vieraslajitalkoista kasvisruuan kokkailuun ja toivoa herättävistä elokuvailloista polkupyörän korjauspajoihin. Monet sisällöistä on toteutettu yhteistyössä paikallisten tahojen ja järjestöjen kanssa.

Vuonna 2023 järjestimme 145 ohjelmanumeroa, joissa kohtasimme arviolta 600 yksittäisen ihmisen kanssa. Moni heistä osallistui toimintaan useamman kerran.

Tavoitteenamme on ollut muun muassa yhteisöllisyyden, toivon ja vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen. Kävijäkyselyymme vastasi marras-joulukuussa 48 toimintaan osallistunutta ihmistä. Kyseessä on pieni otos kaikista kävijöistä, mutta suuntaa antavat tulokset ovat rohkaisevia:

87 % mielestä toimintaan osallistuminen oli vähentänyt yksinäisyyden tunnetta

98 % mielestä lisännyt yhteisöllisyyden kokemusta

96 % koki osallistumisen lisänneen kestävän elämän taitoja

80 % koki osallistumisen vähentäneen ilmastonmuutokseen liittyvää ahdistusta ilmastonmuutokseen

98 % mielestä osallistuminen oli lisännyt toiveikkuutta ympäristöasioiden suhteen

91 % mielestä osallistuminen oli lisännyt vaikuttamismahdollisuuksia.

Tavoitteemme oli ensimmäisenä toimintavuonna saada 50 prosentin onnistuminen kaikissa väittämissä. Tulokset kuitenkin osoittavat, että tavoite on selkeästi ylitetty.

Miten onnistuimme yhteisöllisyyden lisäämisessä ja turvallisen ilmapiirin luomisessa?

Toimintaa suunnittelevaan ja toteuttavaan tiimimme on lisäkseni kuulunut Veera Vilén, Marju Kortemäki, Dóra Hietavirta ja useampia harjoittelijoita. Tiimissämme on paitsi monipuolista osaamista myös rohkeutta kokeilla uutta.

Olemme tehneet aktiivista yhteistyötä erilaisten tahojen kanssa. Yhteistyön avulla olemme luoneet molempia osapuolia palvelevia tapahtumia ja löytäneet osallistujia, joille Jalotus ei ole ennestään tuttu.

Jalotuksen Keravalla sijaitsevan keskuksen idyllinen miljöö ja mukava ilmapiiri on houkutellut ihmisiä palaamaan. Myös näkyminen Keravan keskustassa kirjastosta Ohjaamoon on tavoittanut uusia osallistujia. Rento ja saarnavapaa meininki sekä Jalotuksen eettisen ohjeiston eli Jaloketin avulla luotu turvallinen tila on saanut kiitosta.

Toimintamme vaikuttavuuteen, monipuolisuuteen ja mukavaan tunnelmaan ovat vaikuttaneet myös 48 mukana ollutta vapaaehtoista. He ovat toimineet esimerkiksi vertaisohjaajina, kouluttaneet karitsoja, nikkaroineet ja hoitaneet ympäristöä. Saamamme palaute kertoo, että vapaaehtoisten mielestä toimintaan osallistuminen oli helppoa ja omaa osuutta pystyi säädellä omien voimavarojen mukaan. Lue lisää vapaaehtoisten kokemuksista täältä.

Työmme tuloksena syntyy malli, jonka voi ottaa käyttöön läpi Suomen

Keravalla tehtävän työmme tarkoituksena on pilotoida mallia, jonka muut suomalaiset järjestöt ja yhdistykset voivat tulevina vuosina ottaa käyttöönsä. Vuonna 2023 teimme yhteistyötä 22 yhdistyksen tai vastaavan tahon kanssa. Järjestimme myös työpajan, jossa ideoimme kestävän kehityksen toimintaa suomalaisten kestävän elämän toimijoiden kanssa. Tulevina vuosina pyrimme levittämään kestävän elämän osallisuus- ja vapaaehtoistoiminnan mallimme 20 yhdistykseen vuosittain.

Uskomme, että kestävyyden huomioiminen on mahdollista jokaisen järjestön toiminnassa. Pyrimme mallimme avulla tekemään toiminnan järjestämisestä myös helppoa ja hauskaa.

Olemme vakuuttuneita siitä, että ihmisillä on halu oppia kestävän elämän taitoja yhdessä. Suurin haasteemme kuluneena vuonna on kuitenkin ollut tavoittaa oikeat ihmiset. Olemme käyttäneet paljon aikaa ohjelmamme markkinointiin niin sosiaalisessa mediassa kuin Keravan eri tapahtumissa sekä paikallislehdessä. Nuorten tavoittaminen on ollut kaikkein haastavinta, mutta olemme saaneet siihen apua mm. Keravan kirjaston ja nuorisopalveluiden työntekijöiltä. Opimme myös, etteivät kaikki teemat saa ihmisiä samalla tavalla liikkeelle ja pimeä ja märkä sää verottaa kävijöitä.

Vuonna 2024 rohkaisemme kestävän elämän suunnitelman tekoon ja vaalimme yhteisöllisyyttä

Syksyn 2023 aikana tunnistimme seuraavan tavoitteemme: sitoutumisen rohkaisemisen.

Toivomme, että tänä vuonna saisimme rohkaistua kestävästä elämäntavasta kiinnostuneita osallistujiamme tekemään oman kestävän elämän suunnitelman ja sitä kautta sitoutumaan kestävän elämän arvoihin.

 Olemme kehittäneet Jalotuksella kestävän elämän suunnitteluun räätälöidyn Elämänjalotus-menetelmän, jossa ihminen pääsee miettimään, mitä kestävä elämäntapa hänelle tarkoittaa ja minkälaisia muutoksia se pitää sisällään. Menetelmä huomioi ekologisen kestävyyden lisäksi myös ihmisen luontosuhteen ja hyvinvoinnin.

Pyrkimyksenämme on auttaa ihmisiä luomaan ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän perustan elämälleen. Tarjoamme vuonna 2024 useita mahdollisuuksia osallistua Elämänjalotus-työpajoihin tai opetella vetämään niitä itse. 

Mitä muuta on luvassa vuonna 2024? Jatkamme hyvää yhteistyötä eri tahojen kanssa ja etsimme uusia kumppaneita. Saamme Laurean ammattikorkeakoulusta tukea syventävän tiedon keräämiseen ja opimme näin toivottavasti lisää kävijöidemme ja vapaaehtoistemme tarpeista. Edistämme myös yhteisöllisen pyöränkorjauspajan syntymistä Keravan kartanolle.

Pyrimme tänä vuonna tavoittamaan toiminnallamme yhä enemmän nuoria. Sitä varten kehitämme kestävän elämän polkua harjoittelijoillemme, jotta jokaiseen harjoittelujaksoon kuuluisi ruokaan, liikkumiseen, asumiseen, kuluttamiseen, luontoon ja hyvinvointiin liittyvää oppimista.

Työmme kantavana voimana ovat yhteisölliset hetket osallistujien kanssa. Erityistä kiitollisuutta olen kokenut niinä aamuina, kun olemme istuneet yhdessä hävikkiaamiaisella satunnaisen osallistujajoukon kanssa. Aamiaispöydässä on kuultu toistemme huolia ympäristöstä mutta myös ratkaisuja ja tietoa. Kaikkein arvokkainta on ollut kuitenkin kokemus siitä, ettemme ole haasteiden edessä yksin.


Tutustu kevään 2024 ohjelmaamme täällä.

Lisätiedot: yhteisöpäällikkö Sanna Iranta, sanna.iranta@jalotus.fi

Seuraava
Seuraava

Kestävän ruoantuotannon hankkeemme tavoitti 1300 osallistujaa, seuraavaksi rakennetaan Jalopelto ja kännykkäsovellus