UUDEN AJAN RAKENTAMISEN FESTIVAALI VALTAA KERAVAN 26.7.–7.8.2024
Keravalla 26.7.–7.8.2024 järjestettävä Uuden ajan rakentamisen festivaali, URF tuo esiin kestävän elämäntavan, rakentamisen ja asumisen ratkaisuja ja keskustelua. URF tarjoaa monipuolista kestävyysteemaista sisältöä, jota suurilla kaupunkifestivaaleilla ei ole totuttu näkemään ja kokemaan. Jalotus on festivaalin yhteistyökumppani ja järjestämme festivaaliaikana työpajoja kestävästä elämäntavasta. Tämä sivu kokoaa yhteen Jalotuksen tarjoaman URF-ohjelman. Kaikki ohjelmamme on kävijöille ilmaista eikä ohjelmasisältöihin tarvitse erikseen ilmoittautua.
JALOTUKSEN TARJOAMA OHJELMA URF-FESTIVAALILLA
JALOTUKSEN MYYMÄLÄ
Jalotuksen kestävän kodin myymälä avautuu idylliseen navettaan tiistaina 30.7. ja on auki URF-tapahtuman loppuun 7.8. asti.
Valikoimassa on ekologisia ja kauniita kodintarvikkeita, koruja, luonnonkosmetiikkaa ja vegaanisia herkkuja.
Jalotus myy biohiiltä ja Jalopellon vihanneksia. Tuotteita tulee myyntiin myös mm. Frantsila, Foodin, Tuohimuori, Kartanon puuseppä, Slotta, Gopala, Soil of Beaty, Helsieni, Nature by Amppu, Valpuri Kerttula Illustration, Vaatepuu.
Kaupan tuotto käytetään Jalotuksen eläintoimintaan ja viljelyyn.
Myymälä on auki festivaalin aikana seuraavasti:
30.6–7.8.2024
ti-la klo 12–19
su 11–16
maanantaisin suljettu
OHJELMASISÄLLÖT TARKEMMIN
Löydät kaikki ohjelmasisällöt ja niiden ajankohtaiset päivitykset Jalotuksen Facebook-sivulta. Alla tiivistetysti, mistä missäkin ohjelmassa on kyse. Työpajoihin ja esittelykierroksille mahtuu mukaan 20 ensimmäistä osallistujaa.
Kestävä rakentaminen: tulevaisuuden tapoja käyttää savea, olkea ja hirttä
Arkkitehti, väitöskirjatutkija ja savirakentaja Johanna Hyrkäs
Ti 1.8. klo 12.15-13, Pilskelava
Monella tavalla epävarma maailmantilanne heijastuu myös rakentamiseen ja aiheuttaa painetta nykyiselle tavallemme käyttää materiaaleja. Muutospaineen myötä uudistuva rakennusalan sääntely avaa uusia mahdollisuuksia hyödyntää paikallisia ja kierrätettyjä materiaaleja. Esityksessä kerrotaan, miten savea sideaineenaan käyttäviä raakamaamateriaaleja, paalattua viljanolkea ja uudelleenkäytettävää hirttä voidaan jo nyt hyödyntää erityisesti pienen mittakaavan rakennushankkeissa ja mitä hyötyjä sillä voidaan saavuttaa.
Mummokommuunista painijakämppään, yhteisöllisen asumisen hyödyt
Yrittäjät ja yhteisöasujat Esme Luhtala ja Annaliina Jokinen
Su 4.8. klo 14-14.45, Pilskelava
Onko yhteisöllinen asuminen pelkkää hihhulointia vai koko kansan tulevaisuutta? Luennolla avataan tutkimustietoa yhteisöllisen asumisen hyödyistä, kerrotaan käytännön esimerkkejä asumisen arjesta eri ympäristöissä ja löydetään vastauksia muihin polttaviiin kysymyksiin.
Monimuotoinen, syötävä piha
MMT, luomupuutarhuri, Jalotuksen viljelykoordinaattori Maija Holma
Ti 30.7. klo 12.15-13, Pilskelava
Millaisia tehtäviä pihan kasveilla on? Minne pihan tuottama eloperäinen aines päätyy? Luennolla pureudutaan kuuteen elonkirjoa ja hiilensidontaa lisäävään elementtiin, joilla voit helposti lisätä keittiötarhan monimuotoisuutta. Lisäksi saat vinkkejä syötävän pihan suunnitteluun ja hoitotöihin.
Yhteisöllisyys ja jakamistalous asuinalueella
Jalotuksen perustaja ja luova päällikkö Anna Evilä
Pe 2.8. klo 15.45-16.30, Niittylava
Millainen olisi unelma-asuinalueesi ja naapurustosi ja miten jakamistalous tai muut arjen kestävät valinnat liittyvät asiaan? Luennolla hahmotellaan asuinyhteisö, joka on asukkaidensa näköinen ja vetovoimainen. Tämän lisäksi saat käytännön vinkkejä asukaslähtöisen toiminnan järjestämiseen.
Pihamaan ravinteet kiertoon – ravinnekierrätys ja kompostointi
MMT, luomupuutarhuri, Jalotuksen viljelykoordinaattori Maija Holma
Ti 30.7. klo 14-15.30, Jalotuksen piha
Su 4.8. klo 14-15.30, Jalotuksen piha
Opi uutta kompostoinnista! Pihamaan orgaaninen aines muuntuu ravinteikkaaksi mullaksi kompostoimalla. Työpajassa tutustumme Jalotuksen laajaan kompostointikokonaisuuteen, jossa yhteisöviljelmän puutarhajätekompostit tuottavat viljelmälle ravinteikasta multaa. Käymme läpi useita erilaisia teollisesti valmistettuja lämpökompostoreita. Eläintoiminnan jäte käsitellään pienimuotoisessa lantalassa. Alueella on myös useita erilaisia kompostoivia huusseja. Tutustumme myös sisätiloihin sopiviin bokashiin ja matokompostiin.
Kaupunkiviljelyä Jalopellolla
Jalotuksen viljelyneuvoja Teija Timilsina
Pe 26.7 klo 12.30-14
Su 28.7. klo 14-15.30
La 3.8. klo 12.30-14
Ke 7.8. klo 13-14.30
Jalopelto on keväällä 2024 perustettu kumppanuusviljelmä, jossa Jalotuksen palkkaama luomupuutarhuri kasvattaa vihanneksia Keravan kartanon viereisillä pelloilla kaikille Jalopellon jäsenille.
Puolen hehtaarin kokoisella pellolla viljellään vihanneksia, kasviksia ja yrttejä: muun muassa perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta, keltajuurikasta, kesäkurpitsaa, salaatteja, villirucolaa, lehtikaalia, pinaattia, herneitä, papuja, avomaankurkkuja ja sipuleita.
Yhteisöllinen ruoantuotanto on kaupunkilaisille avointa toimintaa, johon kuka tahansa voi osallistua satomaksun suoritettuaan. Jalopelto tarjoaa mahdollisuuden kehittää kestävää ruokakulttuuria, oppia ruoantuotannosta, tehdä ilmastotekoja, vahvistaa luontosuhdetta ja parantaa hyvinvointia. Työpajassa tehdään satokauden ajankohtaisia töitä Jalopellolla, mahdollisesti salaattien istutusta.
Punamultamaalin keitto -työnäytös
Jalotuksen hallintojohtaja Lauri Helle
Ke 31.7. klo 14-15.30
Tule tutustumaan kuinka punamultamaalin valmistus tapahtuu ja kyselemään vinkkejä maalinvalmistukseen ja -käyttöön. Valmistamme paikan päällä Falunin punaista keittomaalia perinteisellä reseptillä.
SAVIHARKKOTYÖPAJAT
Arkkitehti, väitöskirjatutkija ja savirakentaja Johanna Hyrkäs
La 27.7. klo 12.15-16.15
To 1.8. klo 12.15-13.00
Pe 2.8. klo 12.15-16.15
Saviharkko on kiertotalousvirtoja hyödyntävä rakennusmateriaali ja toimii orgaanisen kuidun hiilipankkina. Rakennusmateriaalina saviharkko on myrkytön ja tasaa ilmankosteutta.
Työpajoissa osallistujat pääsevät tutustumaan materiaaleihin ja kokeilemaan harkkojen valmistusta itse. Harkkojen valmistus on yksinkertaista ja usein raaka-aineet harkkojen tekoon voivat löytyä omalta tontilta ilmaiseksi. Raaka-aineina käytetään saven lisäksi mm. järviruokoa.
Työpajat ovat osa Ympäristöministeriön osarahoittamaa ja arkkitehti Johanna Hyrkäksen johtamaa hanketta Kevytsavi 2.0 - Vähähiilinen komposiittimateriaali jalkautuu. Pajoissa kokeillaan erilaisia reseptejä, valmistustekniikoita ja muottityyppejä sekä kehitetään harkkojen ominaisuuksia. Tee päiväretki idyllisiin kartanomaisemiin ja tule työpajoihin! Ota mukaasi vaatteet, jotka saavat sotkeentua saveen ja joilla pärjäät pihalla katetussa ja katottomassa ulkotilassa. Vedenkestävät työhanskat toimivat tässä hommassa myös hyvin.
Kiinnostaako kestävä ja hyvä elämä? Tutustu Elämänjalotukseen
Jalotuksen perustaja ja luova päällikkö Anna Evilä ja Jalotuksen yhteisöpäällikkö Sanna Iranta
Pe 26.7. klo 14.15–15, Metsälava
Ke 31.7. klo 16.30–17.15, Metsälava
Haluaisitko elää kestävämmin ja ilmastoystävällisemmin mutta et oikein tiedä mistä aloittaa? Haluaisitko pohtia kestävämmän elämäntavan kysymyksiä yhdessä muiden kanssa kannustavassa ympäristössä?
Elämänjalotus on Jalotuksen luoma menetelmä, jonka avulla opit elämään kestävämmin. Kutsumme Elämänjalotusta prosessiksi, jossa omasta elämästä tehdään jalompaa, eli laadukasta ja ekologisesti kestävää. Tarjoamme sekä verkkokursseja että live-työpajoja, joiden avulla pääset laatimaan oman kestävän elämäntavan suunnitelmasi. Tule kuulemaan lisää.
Jalotuksen esittelykierrokset: Tutustu kestävän elämän liike Jalotukseen
Pe 26.7. klo 16
La 27.7. klo 15
Su 28.7. klo 12
Ti 30.7. klo 16
Ke 31.7. klo 15
To 1.8. klo 15
Pe 2.8. klo 15
La 3.8. klo 15
Su 4.8. klo 12
Ti 6.8. klo 15
Ke 7.8. klo 15
Missä on Jalopelto tai lainaamo? Kuka on Mustikka? Mitä tarkoittaa Elämänjalotus?
Tervetuloa tutustumaan kestävän elämän siirtymäliike Jalotukseen. Autamme ihmisiä siirtymään kestävään elämäntapaan, niin Kivisillan alueella kuin valtakunnallisesti. Kuulet kestävästä elämäntavasta eri näkökulmista: luontoyhteydestä liikkumistapohin, kiertotaloudesta lähiruokaan. Noin tunnin mittaisen kierroksen aikana kuljemme Keravan kartanon ja sen navetan pihapiirissä.
Kierros lähtee navetan edestä (iso punainen rakennus).
TUTUSTU JALOTUKSEN MUUHUN TOIMINTAAN
-
Lunasta paikka Jalopellolla
Haluatko tuoretta ruokaa pellolta lautaselle? Kaipaatko uuden harrastuksen, jossa pääset upottamaan kätesi multaan? Liity Jalopellon jäseneksi.
-
Harrasta kestävää elämää
Osallistu kaikille avoimeen, ilmaiseen viikko-ohjelmaamme. Tapaat eläimiä, kestävän elämän osaajia ja opit uusia taitoja. Nähdäänkö kartanolla?
-
Laadi kestävän elämän suunnitelma
Elämänjalotus-verkkokurssi on Jalotuksen tarjoama ilmainen etämenetelmä, jonka avulla luot itsellesi kestävän elämän suunnitelman vuoteen 2030. Kurssi auttaa sinua siirtymään sanoista ja pohdinnoista tekoihin.