Kasvissyöjäksi vahingossa ja kokeillen – näin Lauri Helle vähensi lihansyöntiään ja oppi tekemään kasvisruoasta maukasta
Tofustakin saa maukasta ja vegaanius vaatii kokeiluja ja niistä oppimista. Siinä oppeja, joita Lauri Helle on saanut matkallaan kasvissyöjäksi. Hänestä on tullut kaveripiirissään kasviruoan tutustuttaja mutta saarnaamiseen hänestä ei ole. Lauri kertoo, miten hivuttautuminen kasvissyöntiin tehdään ilman sen kummempaa nautinnosta luopumista tai mausta karsimista.
Kun syö vähemmän lihaa, olo on parempi. Siinä syy, miksi Lauri Helteestä on tullut lähestulkoon täysi kasvissyöjä. Kasvissyönti leikkaa myös hiilijalanjälkeä.
Muutos kohti kasvispainotteista ruokavaliota alkoi viisi vuotta sitten. Pelkkä ekologisempi elämä ei kuitenkaan riittänyt Laurille motivaattoriksi vaan myös eettisyydellä ja terveellisyydellä oli merkitystä. Nykyisin Lauri syö lihaa ja maitotuotteita hyvin harvoin, noin kerran tai kaksi viikossa.
Lihaa hän syö lähinnä helppouden vuoksi. “Kasvissyönti vaatii enemmän vaivannäköä, joten joskus sitä sortuu nopeaan ja helppoon jauhelihaan tai valmisruokiin, joita ei vegaanisina tai kasvisvaihtoehtoina ole vielä niin paljon tarjolla”, Lauri sanoo.
Kasviskorvikkeet kehittyvät kuitenkin jatkuvasti ja Lauri on testannut lähes kaikkia peruskaupoista löytyviä vaihtoehtoja. Nyt hän pyrkii kehittämään omia ruoanlaittoataitojaan niin, ettei tarvitsisi puolivalmisteita vaan kasvisruokien proteiinit tulisivat luonnollisista raaka-aineista, kuten pavuista, linsseistä ja herneistä.
Uuteen ruokavalioon kannattaa suhtautua kokeilujen kautta
Lauri kokee, että kasvissyönnistä liikkuu virheellisiä uskomuksia. Moni saattaa ajatella, että kasvisruokailijan on vaikea saada proteiinia tai että vegetarismi on pelkkää salaatin puputtamista. “Lautasmallia täytyy katsoa eri tavalla, jos on kasvissyöjä. Aterian pääraaka-aineen ei tarvitse olla pihvi vaan proteiinia saa siitäkin, jos tekee perunoilleen linssikastikkeen.”
Viime tammikuussa Lauri osallistui kuukauden vegaanihaasteeseen. Sen aikana hän huomasi, että oli nälkäisempi kuin sekaruokailijana, vaikka pyrki syömään paljon proteiinia. Hän uskoo, että täyttä vegaaniruokavaliota varten täytyisi opetella syömään hieman eri tavalla ja useammin.
“Vegaaniutta pitää lähestyä kokeilujen kautta ja oppia matkan varrella, mikä sopii omalle keholle ja mikä ei. Papujen ja palkokasvien runsas käyttö vaatii vatsalle hiukan totuttelua, mutta esimerkiksi fermentoidut tuotteet ovat vatsaystävällisempiä ja monesti maukkaampiakin.”
Haasteen aikana Lauri oppi ja yllättyi siitä, että juustojen hiilijalanjälki on lähestulkoon yhtä korkea kuin valkoisen lihan. Juuston karsiminen on kuitenkin hänestä helpompaa kuin lihan täysi poistaminen. “Juusto ei ole välttämätön ruoka-aine.” Hänen ruokavaliofilosofiansa perustuukin eri ruoka-aineiden vaikutusten arviointiin ennemmin kuin absoluuttisiin rajanvetoihin lihansyönnin tai kasvissyönnin välillä.
Esimerksi riistan ja kotimaisen “roskakalan” – kuten särjen tai silakan – syöminen on hänestä ok, sillä näiden pienten kalojen pyytäminen puhdistaa vesistöä. “Mutta mitä vähemmän eläinperäisiä tuotteita syö, sitä vähemmän niitä enää tekee mieli ja syönti vähenee itsestään”, Lauri sanoo.
“Yritän tehdä kasvisruoista niin hyviä, että muut haluavat niitä lisää”
Laurin kaveripiirissä on vielä paljon lihansyöjiä mutta hän yrittää tuoda kasvisvaihtoehtoja myös kavereiden kanssa vietettyihin hetkiin.
“Jos kokkaamme kavereiden kanssa hampurilaisia, ujutan kauppalistalle jauhelihapihvien sijaan Beyond meat -pihvit ja vegaanisen juuston.” Kokeilut ja tutustuttamiset ovat Laurin mukaan tärkeitä, koska ihmiset, jotka eivät syö kasvisruokaa eivät tiedä, että siitä voi tehdä yhtä maukasta kuin liharuoasta.
Maustaminen vaatii kuitenkin hieman opettelua. Jos naudanlihapihvistä saa maukkaan pelkällä suolalla ja pippurilla, tofupihviin ei toimi sama logiikka. Lauri käyttää tofun valmistamisessa mausteiden lisäksi apuna esimerkiksi tofuprässiä, joka tiristää tofusta ylimääräiset nesteet ja tekee siitä paistaessa rapeamman. Laurin lempiruokia ovat monipuoliset salaatit, keitot ja aasialaistyyppiset maustetut wokit ja paistokset.
Vaikka Lauri onkin omassa kaveriporukassaan aktiivinen kasvisruoan ehdottaja, saarnaajaksi tai tuputtajaksi hänestä ei ole. “Kukaan ei halua, että heidän syömistään arvostellaan. Muiden tekemisten kommentoinnin sijaan yritän tehdä kasvisruoista niin hyviä, että muut haluavat niitä lisää ja aika usein olen tässä onnistunutkin”, Lauri sanoo.
Laurin vinkit kasvissyönnin lisäämiseen
Hanki hyvä valikoima laadukkaita mausteita, joilla lisäät kasvisruokiin makua.
Hanki hyvä keittiöveitsi tai teroita nykyinen, jotta kasvisten pilkkominen sujuu mahdollisimman jouhevasti.
Kasvata itse yrttejä ja idätä siemeniä. Yrttien ja itujen avulla saat ruokaasi makua ja monipuolisuutta.
Haluatko keskustella lentämisen päästöistä ja ymmärtää, minkälaisilla teoilla on aidosti merkitystä? Tule kuuntelemaan Jalotuksen järjestämää kestävän elämän ratkaisuklinikkaa Suomi-areenaan 28.6.2023 klo 18.45. Tätä kysymystä pohtimassa Lauri Helteen lisäksi Jalotuksen Anna Evilä ja Sitran Henna Kurki. Voit seurata keskustelua joko paikan päällä tai striimin kautta. Tapahtuma on maksuton, ilmoittaudu Facebookissa tai LinkedInissä niin saat striimilinkin.