Miten leikata omia hiilipäästöjä, jos lentää lentokoneella ja syö lihaa?

Jos ei ole valmis luopumaan lentämisestä tai lihansyönistä niin kannattaako tehdä mitään kestävän elämän tekoja? Lue esimerkkitarinat ja poimi asiantuntijoiden vinkit päästöjen vähentämiseen.

Vuoteen 2030 mennessä suomalaisen hiilijalanjälki pitäisi saada painettua neljäsosaan siitä, mitä se nyt on. Usein puhutaan, että ei meidän kuluttajien valinnoilla ole merkitystä vaan kyse on niistä päättäjistä ja yrityksistä. Mutta tiesitkö, että 68 % Suomen kaikista kasvihuonepäästöistä syntyy kuluttajien arkisista elämäntavoista? Eli sellaisista asioista kuin lentomatkoista, autolla ajamisesta, asumisesta, kulutusvalinnoista ja lihansyönnistä. 

Millä kestävän elämän teoilla on siis aidosti väliä? Pohdimme näitä kysymyksiä kahden esimerkkitarinan voimin. Alta löydät tarinat sekä asiantuntijoiden ehdotukset näiden henkilöiden päästöjen karsimiseen. 

Tapaa Minna, 42 vuotta, jonka ilmastopaheena on lentäminen

Minna, 42 vuotta, asuu pääkaupunkiseudulla paritalossa kahden lapsen (5 ja 7 vuotta) ja puolison kanssa. Perheessä on bensiiniauto, jolla Minna käy töissä. Autolla viedään myös lapsia harrastuksiin ja hoidetaan ruokaostokset sekä viikonloppuhuvit. Minna autoilee viikossa noin 200 km. Minnan paras ystävä asuu Tukholmassa ja hän käy tapaamassa ystäväänsä kerran vuodessa. Lisäksi Minnan puolison sisko perheineen asuu Berliinissä ja he käyvät tapaamassa näitä kerran vuodessa. Perhe matkustaa myös syksyisin lomamatkalle Bangkokiin. Minnalle kertyy lentotunteja vuodessa noin 30.

Perheellä on suvulta peritty kesämökki Joensuussa, jossa he viettävät muun osan kesästä. Kesämökille on ajomatkaa 440 km ja matka ajetaan omalla autolla. Vuodessa Minnalle kertyy ajokilometrejä noin 14 000. Lapset tykkäävät risteilyistä, joten perhe käy kerran vuodessa Tukholman risteilyllä ja kerran kesässä Tallinnassa virkistäytymässä.

Minnan kokonaishiilijalanjälki on 14 986 kg ja siitä noin 70 prosenttia tulee matkustamisesta. Miten Minna voisi siis vähentää omaa hiilijalanjälkeään? Jalotuksen perustaja Anna Evilä, Sitran PSLifestyle-elämäntapalaskentaa kehittävä Henna Kurki ja ilmastoliike Protect Out Wintersin puheenjohtaja Heidi Kalmari suosittelevat esimerkiksi näitä tekoja: 

  • Vaihda kaukomatkat mantereen sisäisiin matkoihin. 

  • Korvaa yksi kaukomatka kotimaan matkalla. 

  • Matkusta pidempään kerralla ja vähennä siten matkojen määrää. 

  • Lopeta lentäminen tai ota siitä taukoa. 

Lue myös Heidi Kalmarin henkilökohtainen tarina siitä, miten hän onnistui vähentämään omaa lentämistään. 

Jos Minna kuitenkin haluaisi jatkaa lentämistä entiseen tapaan, näilläkin teoilla hän voisi asiantuntijoiden mukaan saada kokonaispäästökuormaansa alas merkittävästi: 

  • Muuta bensiinillä kulkeva autosi bioetanol-autoksi. 

  • Jos hankit uuden auton, valitse sähköauto. 

  • Luovu autosta.  

Tapaa Pekka, 38 vuotta, jonka ilmastopaheena on lihansyönti

Pekka, 38 vuotta, asuu Pohjois-Suomessa yksin. Hän syö lihaa ja maitotuotteita joka aterialla. Pekka treenaa salilla liki päivittäin ja pelaa salibandya kaksi kertaa viikossa. Saadakseen energiaa liikkumiseen, hän syö kaksi isoa ateriaa päivässä, aamiaisen, välipalan ja iltapalan sekä proteiinilisiä treenien jälkeen. Hän ei ole erityisen kiinnostunut kasvisruoasta, eikä usko lihankorvikkeisiin, koska ne tuntuvat teollisilta ja makukokemus ei vastaa lihaista verrokkia. Kukaan Pekan ystävistä ei ole kasvissyöjä. Pekka juo kuusi kuppia maitokahvia päivässä.

Pekka asuu 60 neliön rivitaloasunnossa, jossa on oma piha. Talo on rakennettu 1980-luvulla. Asunto lämpiää tavallisella kaukolämmöllä ja Pekka on kilpailuttanut sähkösopimuksekseen ekosähkön. Kodissa on sauna, jota Pekka lämmittää kaksi kertaa viikossa. Talvisin hän laittaa lämmityksen nupit kaakkoon kotona, koska haluaa pysyä lämpimänä. Pekalle kertyy suihkuaikaa viikossa noin 60 minuuttia.

Pekan kokonaishiilijalanjälki on 12 550 kg ja suurimmat päästöt tulevat ruokavaliosta ja asumisesta. Jos Pekka haluaisi leikata omaa hiilijalanjälkeään, hänen tulisi siis muuttaa valintojaan jommalla kummalla elämänalueella. 

Anna, Henna ja kasvisruokavalioon omakohtaisesti siirtynyt Jalotuksen Lauri Helle suosittelisivat Pekalle seuraavia vähennystapoja ruokavalion suhteen: 

  • Vaihda kahvimaito kasvipohjaiseen maitoon. 

  • Vietä kolme kasvisruokapäivää viikossa. 

  • Siirry kasvissyöjäksi. 

  • Siirry vegaaniksi. 

Jos Pekka ei kuitenkaan halua luopua lihansyönnistä tai edes vähentää sitä, hän voisi hakea päästövähennyksiä myös näistä teoista: 

  • Kun muutat, muuta pienempiin neliöihin. 

  • Vaihda kaukolämpö maalämpöön. 

  • Ryhdy energiantuottajaksi asentamalla aurinkopaneelit tontillesi. 

Miten motivoida itseä kestävään elämäntapamuutokseen?

Muutokset ovat helppoja listata mutta vaativat jokaiselta meiltä myös asenne- ja arvomuutoksia. Katso alta asiantuntijoidemme Suomi-areenassa käymän keskustelun tallenne ja kuule, minkälaisilla vinkeillä he ovat onnistuneet kestävän elämäntapamuutoksen toteuttamisessa.  Löydät tallenteen myös MTV Katsomon sivuilta täältä.

Edellinen
Edellinen

Tällaista on 1,5 hiilidioksiditonnin elämä – Mikko kevensi omia päästöjään vahingossa liikaa eikä koe luopuneensa mistään tärkeästä

Seuraava
Seuraava

Kasvissyöjäksi vahingossa ja kokeillen – näin Lauri Helle vähensi lihansyöntiään ja oppi tekemään kasvisruoasta maukasta