“Pyrin ostamaan vaatteen tai kenkäparin vain, jos sen voi korjata” – Joni Mäkitalo äänestää lompakollaan

Porvoossa asuva perheenisä Joni Mäkitalo suosii ajattomia, kestäviä ja huollettavaksi suunniteltuja vaatteita. Jututimme Jonia ja kysyimme, mitä kestävä kuluttaminen hänen arjessaan tarkoittaa. Innokas suutari- ja räätälipalveluiden käyttäjä toivoo, että korjauksen ammattilaisia arvostettaisiin enemmän kaupunkiyhteisöissä. 

Minkälaisia asioita otat erityisesti huomioon, kun ostat uusia vaatteita?

Harkitsen tarkkaan, onko kyseessä vaate, jota tarvitsen ja haluan käyttää pitkään. Suosin klassista ja ajatonta tyyliä. Välillä voi tosin olla vaikea ostaessa arvioida, miellyttääkö jokin vaate tai tekstiili vielä usean vuoden päästä. Kiinnitän huomiota myös laatuun, materiaaliin ja valmistusmaahan. 

Minkälaisia materiaaleja suosit?

Ostan mahdollisuuksien mukaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Arvostan myös, jos materiaalin ympäristövaikutuksista on tietoa saatavilla. Materiaalit ovat tärkeitä, mutta olennaista on myös, miten tekstiili tai kenkä on suunniteltu ja valmistettu. Laadukas materiaali tukee hyvää suunnittelua. Kuluttajille ei koskaan voi olla liikaa selkeää tietoa vaatteiden raaka-aineista, ja joskus laadukkaan materiaalin tunnistaa vain tunnustelemalla. 

Miten pidät vaatteesi käytössä mahdollisimman pitkään?

Huoltamalla ja korjaamalla – tai oikeastaan korjauttamalla. Pyrin ostamaan vain vaatetta tai kenkiä, joiden suunnitelu mahdollistaa huoltamisen ja korjaamisen. Asun Porvoossa ja käytän paikallisia räätäli- ja suutaripalveluita. Ne pidentävät vaatteiden elinkaarta, mutta näen niissä myös paikallishyötyä: ammattilaisten korjauspalvelut kasvattavat paikallistaloutta ja vahvistavat kaupunkiyhteisöä. 
Vien myös lasten vaatteita korjattavaksi. Vanhempi on 9-vuotias ja nuorempi 6-vuotias. Lapset kasvavat nopeasti, joten vaatteet jäävät aika pian liian pieniksi. Siksi ostamme heille esimerkiksi laadukkaita haalareita käytettyinä. Kun vanhempi lapsi tarvitsee uudet, nuorempi perii edelliset. 

Vaatteiden ja kenkien huoltamisessa on ollut tosi paljon opeteltavaa. On esimerkiksi vaikea tietää ovatko kengät sellaiset, joiden pohjat voi myöhemmin vaihtaa. Olen keskustellut tästä suutarin kanssa ihan merkkitasolla, että minkä valmistajien kenkien pohjat ylipäänsä voi tarpeen tullen vaihtaa. Vaatteita pesen ohjeiden mukaisissa lämpötiloissa, mutta villavaatteet tietysti tuuletan mieluummin kuin pesen. 

Minkälaisten asioiden kanssa kipuilet?

Edelleen vaatii valitettavan paljon löytää omalle lompakolle sopivia kestäviä ratkaisuja. Netissä vastuullisen muodin valikoima on laajempi, mutta hutiostosten riski on kivijalkaliikkeissä asiointiin verrattuna suurempi, kun ei pääse sovittamaan. Kuljetuksesta syntyy myös päästöjä. Olen valmis maksamaan sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävistä tuotteista enemmän, mutta hinnan pitää olla kohtuullinen. Kestävä ja laadukas tuote voi olla ostaessa kallis, mutta pidemmän päälle jopa edullisin ratkaisu.

Mitä hyvää kestävämpi kuluttaminen on tuonut elämääsi?

Ainakin lisää uskoa siihen, että muutos on mahdollinen. Tuntuu hyvältä huomata, että omilla kulutustottumuksillaan pystyy kulkemaan kestävän kulutuksen suuntaan. Suosimalla uusiutuvia materiaaleja äänestän lompakollani sellaisten ratkaisujen puolesta, jotka tekevät hyvää maapallolle. 

Pienemmässä mittakaavassa taas saan hyvää mieltä siitä, että laadukas vaate kestää pitkään. Olisi ikävä heittää täysin hyvä lempivaate pois vain siksi, että se kuluu nopeasti käyttökelvottomaksi.

Mistä olet saanut tukea kestävämpien valintojen tekemiseen?

Minulla on aina ollut aito vietti kestäviin valintoihin. Työskentelen yritysvastuujohtajana Spinnovalla, jossa olen päässyt oppimaan uutta tekstiilliteollisuuden kestävyyteen ja kiertotalouteen liittyvistä aihepiireistä. Myös kuluttajana koen, että kestävien vaihtoehtojen ja niihin liittyvän tiedon saatavuus on parantunut. Edelleen on kuitenkin paljon opittavaa.  

Saan paljon kannustusta vaimoltani. Hän on ostanut ison osan vaatteistaan käytettyinä, ja sitä kautta olen itsekin oppinut. Esimerkiksi käytettyjä merkkivaatteita myyvä Emmy-palvelu on hyvä esimerkki kiertotalouden edistämisestä Suomessa. Osallistumme myös perheen kanssa asuinalueemme kirpputoritapahtumiin. 

Onko sinulla jokin pitkän tähtäimen kestävyystavoite?

Yritän miettiä valintojani kestävyys ja kohtuullisuus edellä. Kestävien vaateostosten lisäksi pyrin syömään punaista lihaa mahdollisimman vähän, korkeintaan 350g viikossa. Se on pohjoismaisten ravintosuositusten mukainen määrä. Talomme energiankäyttö on ilmastoneutraalia ja pyrimme lentämään perheenä kohtuullisesti lentomatkailun vaikutukset tiedostaen. 

Jonin kolme matalan kynnyksen vinkkiä kestävämpään elämään:

  • Muutos on mahdollinen ja pienistäkin muutoksista on syytä iloita. Kohtuus kaikessa.

  • Pysähdy miettimään, mitä olet ostamassa, mihin tarpeeseen ja miksi. Joitakin heräteostoksia voi itselleen sallia, mutta jos pystyt miettimään pidemmälle, tee niin.

  • Tutustu lähisuutariin ja -räätäliin (tai muihin paikallisiin korjauspalveluihin) ennen kuin heität rakkaan vaatekappaleen pois. Jos vaatetta ei kannata enää korjata, muista että myös tekstiilit tulee nykyisin kierrättää.

Jalotus jakoi 20. lokakuuta I love me -messuilla kiertotalouspalkinnon, jonka asiantuntijaraadin jäsen Joni oli. Kilpailussa palkittiin Turun ammatti-instituutin tekstiililajittelijan koulutus ja Globe Hopen kiertotalousratkaisut.

Teksti: Kristiina Ella Markkanen

Edellinen
Edellinen

“Maayhteyden kautta koen olevani osa jotain suurempaa” – Teija Timilsinalle kestävä elämä syntyy yhteydestä omaan kehoon ja luontoon sen ympärillä

Seuraava
Seuraava

”Hyvätuloisena kannan suurempaa vastuuta kulutusvalinnoistani” – Outi Pyy uskoo, että kestävä kuluttaminen on sitä tärkeämpää mitä enemmän rahaa on käytössä