Laatikkoviljely

Ruokaa voi kasvattaa helposti laatikossa. Pienestäkin laatikosta saa runsaasti satoa.

jalotus laatikkoviljely

Laatikkoviljely on kätevä tapa kasvattaa ruokaa monenlaisissa olosuhteissa. Laatikko tekee sadon kasvattamisesta ja korjaamisesta helppoa. Kasvit viihtyvät tiiviisti yhdessä laatikon lämmössä ja tuottavat satoa hyvin. Myös satokausi on pitkä. 

Viljelykiertoa on helppo toteuttaa, kun laatikoita on vähintään 4–5. Viljelykierto tarkoittaa sitä, että vaihdat vuosittain kussakin laatikossa viljelemääsi kasvia. Tämä edistää maaperän kasvukuntoa ja ehkäisee kasvitauteja.

7 syytä rakentaa laatikkoviljelmä

  1. Viljelylaatikossa on helppo kierrättää puutarhan ravinteet. Esimerkiksi kompostien tuotoksia voi hyödyntää laatikkoviljelyssä. Sekoita kompostimassa kasvualustaan tai käytä lämpökompostorin suotonestettä laimennettuna kastelulannoitteena.

  2. Monimuotoinen keittiöpuutarha ilahduttaa ihmisten lisäksi monenlaisia pörriäisiä ja mönkiäisiä.

  3. Laatikkoviljelmän voi rakentaa melkein mihin vaan: kallion päälle, parvekkeelle, nurmikolle.

  4. Istutukset ja kylvöt voi tehdä laatikkoviljelmällä hieman tiuhempaan kuin avomaalla. Satoa saa mukavasti pieneltäkin alalta.

  5. Erilaiset kasvit viihtyvät yhdessä laatikossa. Laatikossa on tilaa eri tavalla kasvaville kasveille. Laita matalan kesäkurpitsan kanssa samaan laatikkoon maissia, niin saat runsaan sadon pieneltä alalta.

  6. Viljelykierto helpoksi. Laatikkoviljelyssä on helppo toteuttaa viljelykiertoa eli kasvien vuorottelua kasvupaikalla. Viljelykierto vähentää kasvitautien riskiä ja joidenkin tuholaisten leviämistä, ja tehostaa kasvualustan ravinteiden hyödyntämistä.

  7. Pitkä kasvukausi. Viljelylaatikosta saat satoa aikaisin, sillä laatikossa lämpötila on ympäröivää maastoa korkeampi. Lisäksi voit kylvää alkusyksystä nopeakasvuisia vihanneksia jo korjatun sadon tilalle.

Näin aloitat laatikkoviljelyn – eli näin me sen teimme kartanolla

jalotus laatikkoviljelmä kukat
  1. Valitse paikka. Laatikkoviljelmän voi perustaa melkein mihin vain: parvekkeelle, kalliolle tai hiekkakentälle. Helpointa viljelmän perustaminen on tasaiseen maastoon. Varmista, ettet perusta viljelmää kaasuputken tai muun maanalaisen linjan päälle.

    Tiesitkö tätä? Keravan kartanolla lavakauluslaatikot mahdollistavat viljelyn arkeologisesti merkittävällä alueella, jossa ei perinteinen avomaaviljely onnistuisi kaivuukiellon vuoksi.


  2. Tee suunnitelma. Mieti, mitä haluat kasvattaa. Syväjuuriset kasvit tarvitsevat syvän kasvualustan, matalajuurisille kasveille kuten salaatille riittää yksi lavakaulus, porkkanalle kaksi kaulusta on parempi. Kasvivalinta määrittelee siis laatikon syvyyden.


  3. Tee laatikot. Rakenna viljelylaatikko itse tai hanki lavakauluksia (osta tai kysy logistiikka-alan toimijoilta). Ylijäämälauta käy mainiosti rakentamiseen. Kartanon laatikkoviljelmällä käytetään lavakauluksia. Pääosa laatikoista on kolmen lavakauluksen korkuisia, jotta hoitotyöt voi tehdä esteettömästi ja ergonomisesti. Kasvihuoneeseen rakennettiin polvenkorkuiset viljelylaatikot käytetyistä kuormalavoista.


  4. Tee pohjatyö hyvin. Valitse pohja maaperän mukaan. Jos viljelmä perustetaan vehreälle paikalle, on hyvä jättää laatikon pohja avonaiseksi, jotta maaperän hyödyllinen eliöstö pääsee kulkemaan laatikkoon. Laatikon pohjan voi suojata suodatinkankaalla, jos ympäristössä on puita. Viljelylaatikkoon kasvaessaan puunjuuret aiheuttavat hankaluuksia. Parvekkeella viljeltäessä laatikossa pitää olla suljettu pohja. Vuoraa parvekeviljelyssä laatikon pohja ja sisäpuoli paksulla muovilla ja kiinnitä nitojalla, ettei kasteluvesi aiheuta vaurioita.


  5. Tee hoitamisesta helppoa. Asettele viljelylaatikot niin, että viljelmän hoitaminen on helppoa. Kartanolla olemme laittaneet kolme lavakauluslaatikkoa perätysten ja rivien väleihin olemme jättäneet tarpeeksi tilaa. Laatikkorivien väliin mahtuu niin kottikärryjen kuin ruohonleikkurin kanssa.


  6. Salaojita. Laita laatikon pohjalle ensin salaojitukseen sopivaa materiaalia, esimerkiksi soraa. Näin liika vesi valuu pois kasvualustasta eivätkä kasvien juuret joudu seisomaan liian märässä maassa. Kartanolla laitoimme laatikoiden pohjalle noin 15 cm kerroksen soraa. Voit käyttää salaojituksessa myös oksia tai muuta puutarhasta löytyvää ilmavaa materiaalia.


  7. Täytä laatikko. Viljelylaatikon voi täyttää monella tapaa. Voit käyttää lasagnetekniikkaa, eli täyttää lavakauluksen erilaisilla eloperäisillä aineksilla. Lado tällöin vuoron perään kerros puunlehtiä tai olkea, kompostia ja puutarhamultaa. Voit myös sekoitella oman kasvualustan. Monimuotoinen kasvualusta houkuttelee hyödyllisiä maaperäeliöitä, jotka vahvistavat kasvien juuristoa. Kartanolla käytetään mehevää kasvualustaseosta, johon tulee puutarhajätekompostia ja matokompostia (20 %), ravinteilla ladattua biohiiltä (10 %), hevosenlantaa (10 %), hieman olkea ja hietaa (10 %) ja puutarhamultaa (50 %).


  8. Valitse kasvit. Valitse sellaisia kasveja, joita haluat hyödyntää. Haluatko mieluummin vatsantäytettä vai silmänruokaa? Vai kenties molempia?


  9. Pidä ympäristö siistinä. Kitke rikkakasvit viljelmästä ja sen ympäristöstä. Korkea ruoho viljelylaatikoiden ympärillä voi houkutella haittaeläimiä, varsinkin etanoita. Ruohonleikkuujätteen voi käyttää katteena viljelylaatikoissa.


  10. Hoida viljelyksiä. Lannoita, kastele, kitke. Viljelylaatikot kaipaavat enemmän kastelua kuin avomaa, sillä kapillaarinen vedennousu eli veden nousu maaperässä ei toimi laatikoissa yhtä tehokkaasti kuin maaperässä. Muista siis huolehtia sopivasta kosteudesta viljelmällä. Kartanolla käytämme kastelulannoitteena nokkoskäytettä. Kerää nokkosia reilusti, esimerkiksi puoli saavillista ja anna muhia saavillisessa vettä 1–2 viikkoa. Käytä kastelulannoitteena (1 osa nokkoskäytettä, 10 osaa vettä). Kaada lannoite kasvien juuristoalueelle, eli älä kastele lehtiä. Älä pelästy: nokkoskäyte haisee tosi pahalta, mutta on sitäkin ravinteikkaampaa. Tarkkaile tuhohyönteisiä ja torju tarvittaessa esimerkiksi nokkosvedellä (laimeampi kuin nokkoskäyte) tai valkosipulikeitteellä.


  11. Lisää kasvualustaa. Kasvualusta painuu vähitellen, ja sitä pitää lisätä viljelylaatikoihin tarpeen mukaan. Kartanolla lisäämme kasvualustaseosta vuosittain keväällä. Arvioi mullan tarve helposti multatoimittajien laskureilla.


  12. Viljele yhdessä! Kutsu viljelmän rakenteluun mukaan perheenjäsenet ja ystävät tai perusta yhteisöviljelmä. Yhteisöviljely on hauska ja helppo tapa opetella puutarhanhoitoa: yhdessä jaetaan sekä työt että sato. Keravan kartanolla laatikkoviljelyä voi kokeilla Jalotuksen yhteisöviljelmällä. Yhteisöviljelijät hoitavat viljelmää yhteistuumin ja jakavat sadon. Kartanon yhteisöviljelmää voi käydä kuka tahansa ihastelemassa, mutta sato on tarkoitettu ainoastaan viljelijöiden käyttöön. Yhteisöviljelyyn pääsee mukaan alkuvuodesta, kun vapaat viljelyosuudet tulevat myyntiin.


  13. Nauti viljelmästä. Kaiken puuhaamisen jälkeen muista myös nauttia aikaansaannoksistasi: nauti kukkeasta viljelmästä ja värikkäästä sadosta.

Edellinen
Edellinen

Biohiili

Seuraava
Seuraava

Sade- ja hulevedet